Vesti 2016


Svetlani Kitić i Željaku Obradoviću „Specijalna priznanja“ Sportskog saveza Srbije

BEOGRAD, 26. decembar - Najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Kitić i jedana od najuspešnijih trenera u istoriji evropske košarke Željko Obradović primili su „Specijalna priznanja“ Sportskog saveza Srbije na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije u prisustvu velikog broja istaknutih sportista, sportskih radnika, predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Srbije.

- Ako ste mislili da mi je titula najbolje rukometašice svih vremena najdraža, prevarili ste se. Ovo priznanje  mi je draže jer  mi ga je dodelila moja zemlja i moja organizacija – rekla je Svetlana Kitić.-  Srećna sam da mogu da podelim radost  u ovom svečanom trenutku i sa mojom porodicom i, naročito, unukom koji  je u ovoj sali.

„Specijalno priznanje“ Svetlani Kitić uručili su Aleksandar Šoštar predsednik i Velizar Đerić potpredsednik Sportskog saveza Srbije.

- Hvala Sportskom savezu Srbije na ovom velikom priznanju za koje su zaslužni i mnogi dobri ljudi, vrhunski stručnjaci i treneri  koji su me učili, ali i moji saigrači u klubu i reprezetaciji- istako je u prigodnoj besedi Željko Obradović.-  Ova svečanost je bila i sjajna prilika da se na kratko „izvučem“ od obaveza u klubu, pobegnem u Beograd i da da provedem ceo dan sa mojim dragim prijateljima kojih vidim i ovde u sali.

Prznanje Obradoviću predali su predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i Predrag Peruničić državni sekretar za sport.

Vanja Udovićić, ministar omladine i sporta Sbrije, obratio se delegatima i uglednim gostima:

- Završava se najuspešnija godina srpskog sporta u istoriji. Osvojeno je  38 medalja u  olimpijskim sportovima, više nego lane. U ovoj godini je osvojeno preko 680 medalja na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim šampionatima u svim sportovima što zači da se svaki drugi dana neki srpski sportista peo na pobedničko postolje i na tome svima jedno veliko hvala. Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Riju osvojili smo dvostruko više medalje nego u Londonu 2012. Želim svim sportistima, trenerima i sportskim radnicima mnogo zdravlja, sreće i uspeha i u narednoj godini.

U radnom delu  Skupštine Sportskog saveza Srbije usvojen je izveštaj u radu gde je posebno podvučeno  da su uspešne akcije  „Šta treniraš“ u velikom broju gradova u Srbiji, pomogle da  mnogo  mladih doživi čari sporta. Organizacijom Sajma sporta u novembru pod motom „Sport je zakon“, koji je obišlo preko 65.000  posetilaca, najviše mladih,  na najlepši način predstavljeni su uspesi  srpskog sporta i njegovi potencijali.

U kulturno umetničkom programu učestvovao je operski pevač  Oliver Njego koji je na početku sednice  otpevao i državnu himnu. Progam je sjajno vodio Radoslav Rale Simić novinar RTS.


Kardiološka edukacija Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sprt i medicinu sporta RS je održao celodnevnu kardiološku edukaciju u klubu Poslanika 17.12.2016. godine. Ispred Sportskog saveza Srbije edukaciji je prisustvovao savetnik mr Nemanja Svjetličić, koji se ovom prilikom obratio prisutnima i zahvalio na saradnji Ministarstvu omladine i sporta RS i Zavodu za sport i medicinu sporta RS.

Jubilarni, 25. put Republika Srpska je dobila nove sportske heroje, dok će manifestacija Izbor deset najboljih sportista u organizaciji "Glasa Srpske" doživela svoje 62. izdanje u Banja Luci.

Najbolji za 2015: Nataša Vidović (karate), Mihajlo Čeprkalo (plivanje), Dušan Babić (atletika), Tanja Karišik (skijanje), Darko Savić (kajak), Mitar Mrdić (džudo), Stefan Janković (rukomet), Goran Dojčinović (automobilizam), Saša Zimonjić (odbojka), Siniša Radoja (fudbal).

Ispred Sportskog saveza Srbije manifestaciji je prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Korica.


Na osnovu člana 30. Stav.7. Statuta Sportskog saveza Srbije sazivan redovnu sednicu Skupštine Sportskog saveza Srbije i predlažem sledeći

D n e v n i   r e d:

1. Izbor radnog predsedništva
1) izbor verifikacione komisije
2) izbor zapisničara i dva overača zapisnika,
2. Izveštaj verifikacione komisije,
3. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa redovne sednice Skupštine održane 15.04.2016. godine,
4. Aktivnosti Saveza između dve sednice Skupštine (video prikaz),
5. Razmatranje i usvajanje izveštaja Nadzornog odbora Saveza za period 01. januar 2016. – 30. novembar 2016. godine,
6. Svečano uručenje SPECIJALNOG PRIZNANjA Sportskog saveza Srbije.

Sednica Skupštine održaće se u ponedeljak 26. decembra 2016. godine u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije u 12 časova, Trg Nikole Pašića 13, Beograd. 

Okupljanje delegata i gostiju je u 11:30 časova radi evidentiranja. Sa sobom poneti overeno punomoćje i evidencioni list.

Aleksandar Šoštar

Ministar Vanja Udovičić o primeni novog zakona o sportu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je u petak, 16.12.2016. godine u Nišu okruglom stolu na temu finansiranja programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave. Ispred Sportskog saveza Srbije, sastanku su prisustvovali dr Dane Korica, savetnik predsednika, mr Nemanja Svjetličić savetnik i Slobodan Hranisavljević stručni saradnik.

Porodice Jovanović, Stojanović i Božović dobile ključeve kuća u Ubu

Porodice Jovanović, Stojanović i Božović dobile su danas ključeve kuća u Ubu, koje su izgrađene donacijama i sredstvima Svetske odbojkaške federacije (FIVB), Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) i Odbojkaškog saveza Srbije. Aleksandar Boričić, predsednik CEV i drugi potpredsednik FIVB, Darko Glišić, predsednik opštine Ub, i Ivan Knežević, generalni sekretar OSS, svečano su predali ključeve kuća i otkrili ploče sa imenima donatora. Svečanosti su prisustvovali Predrag Peruničić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, dr Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, Aleksandar Jovanović Džajić, zamenik predsednika opštine Ub, Ivan Luković, generalni direktor „Iva Invest“, preduzeća koje je izgradilo kuće, kao i delegacija Odbojkaškog saveza Srbije u kojoj su bili Zoran Avramović, direktor marketinga OSS, Dragutin Ćuk, tehnički direktor OSS, i Dušan Keser, direktor takmičenja OSS.


Sednica upravnog odbora održana u Jagodini

Prilog sa sednice upravnog odbora Sportskog saveza Srbije pogledajte u video prilogu


ČLANOVIMA UPRAVNOG ODBORA
SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE


Poštovani,

Shodno ukazanoj potrebi i ovlašćenjima zakazujem 17. Redovnu sednicu Upravnog odbora u

PETAK 02. DECEMBRA 2016. GODINE SA POČETKOM U 13,00 SATI U JAGODINI, Sportska hala JASSA

Za ovu sednicu predlažem sledeći

DNEVNI RED:

1. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa 16. Redovne sednice održane 06. septembra 2016. godine u Zrenjaninu.
2. Zakazivanje Svečanosti i dodele Specijalnih priznanja u Domu Narodne Skupštine Srbije 26.12.2016. godine (ponedeljak).
3. Predlog Stručne komisije za prijem u Sportski savez Srbije opštinskih sportskih saveza.
4. Informacija sa održanog Sajma sporta u Beogradu od 25. do 27.11.2016. godine u organizaciji Sportskog saveza Srbije uz pokroviteljstvo Ministarstva omladine i sporta Srbije.
5. Razno.


Očekujem Vaš dolazak.
Sa sportskim pozdravima.

PREDSEDNIK
Aleksandar Šoštar, s.r.


Sajam sporta, koji je održan po peti put opravdao je sva očekivanja
Oboreni svi rekordi!

Iza nas je i peti održani međunarodni Sajam sporta. Posle tri dana pod kupolom hale 1 Beogradskog sajma, završeno je predstavljanje svih sportova koje Srbija ima. Preko 60.000 građana, najviše mladih oprobalo se od petka do nedelje u raznim sportovima i slikalo se u sportskim aktivnostima.Ministar omladine i sporta, proslavljeni vaterpolo as, Vanja Udovičić, otvorio je Sajam u petak. A državni sekretar za sport, Predrag Peruniničić i direktor Sajma sporta, Nemanja Svjetličić, svečano su zatvorili manifestaciju, koja je nosila ime “Sport je zakon”. 


–       Hvala svim sportskim savezima Srbije, koji su učestvovali na ovogodišnjem Sajmu sporta. Srećan sam što je broj dece koja su aktivna na Sajmu sporta vidljivo porastao. Još više me raduje što sam siguran da će naredna sportska godina biti još uspešnija i što ćemo svi biti fizički aktivniji – istakao je Predrag Peruničić, nekada uspešni rukometni reprezentativac.

Ovogodišnji Sajam sporta oborio je sve rekorde i potvrdio status vodeće sportske manifestacije u regionu. Postavljeni su i novi standardi u organizaciji i promociji samog događaja. Na 20 terena za aktivaciju, klinci su zaista uživali. Najveći redovi bili su na improvizovanom skijalištu, “kavezu“ za softbol, bejzbol i kriket, košarkaškom terenu i stonom fudbalu. Svi sportovi su na razne načine privlačili mlade. Tokom tri dana održan je i veliki broj  sportskih radionica, predavanja i edukacija o sportu, na Nacionalnom seminaru koji su otvorili Vanja Udovičić i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar. Sjajna predavanja održali su ispred MOS, posebni savetnik Ivana Dukić, načelnik Mirko Kantar, kao i profesori Nenad Đurđević, Zoran Vuković, Svetlana Stanišić Stojić, Dragan Todorov, Aleksandar Gadžić i drugi. Odlični moderatori u sali bili su dr Dane Korica i Miodrag Šebek. Agencija Sport uživo prenosila je sva tri dana lajv strimom događanja, a prisutan broj medija, pokazao je da je Sajam sporta postao trend.

-         Na pravom smo putu. Hvala i kompaniji Beoekspo, koja je postavila sve štandove i terene. Sve je više dece koja se bave sportom i sve je više mladih ljudi koji svoje uzore vide u sportskim herojima. Srbija je zemlja sporta i šampiona. Mi volimo da pobeđujemo. Ova tri dana na Sajmu sporta veličali smo sve prošle uspehe, planirali naredne, oprobali se u nekim novim sportskim veštinama, razmenili znanja i iskustva i pre svega uživali - izjavio je mr Nemanja Svjetličić, direktor Sajma sporta i savetnik u Sportskom savezu Srbije.
Konferencija za štampu povodom Sajma Sporta 2016.

Sve je spremno za Peti međunarodni sajam sporta koji će se održati u Beogradu od 25. do 27. novembra u organizaciji Sportskog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Ulaz će biti besplatan.


Kao i prethodnih godina, tokom tri dana sajma biće predstavljeni svi sportovi, a posetioci će moći da upoznaju i druže se sa brojnim šampionima.


,,Sajam sporta,, je sve bliži. Ostalo je još pet dana do starta najvećeg sportskog događaja u Beogradu u ovoj godini. Sportski savez Srbije se i ovog puta potrudio da bude sjajan domaćin projekta koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, a sprovodi kompanija Beoexpo.
Ono što je veoma važno jeste podatak da će kao i prethodnih godina ulaz u Halu 1 Beogradskog Sajma biti BESPLATAN. U utorak će Sajam sporta i zvanično na Konferenciji za medije najaviti ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik SSS Aleksandar Šoštar, direktor Sajma sporta mr Nemanja Svjetličić i direktor u Coca coli Helenik Dragan Lupšić.


U klubu "Jelena" održana je proslava 15 godina rada Fakulteta za menadžment u sportu Alfa BK Univerziteta.

Svečanosti su prisustvovali mnogi ugledni gosti iz raznih sfera javnog života, dekan i zaposleni na Fakultetu, bivši i sadašnji studenti i ostale zvanice.

Prisutni su, između ostalih, bili predsednik saveta Alfa BK Univerziteta Milanka Karić, legendarni srpski košarkaš Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije i jedan od laureata Fakulteta za menadžment u sportu, naš ništa manje legendarni vaterpolista i potpredsednik Vaterpolo saveza Srbije Aleksandar Šoštar , kao i savetnik predsednika Sportskog saveya Srbije dr Dane Korica.

Gospođi Karić uručen je i prigodan poklon povodom ovog jubileja, a ona je istakla da je ponosna na ovih 15 godina rada i da će one koje dolaze biti još uspešnije.

"Lepo je kad se slavi i kad se praznuje, kad se obeležava nešto dobro. Imali smo malo teških godina, izborili smo se, opstali, što je najbitnije. Sve ono što nas ne ubije, ojača nas, tako da smo sada jači", rekla je između ostalog gospođa Karić i poručila da je ponosna:

"Moram da se pohvalim da je ovaj fakultet odškolovao mnoga slavna imena, koja predstavljaju ne samo naš Univerzitet, već i našu zemlju, sport i naciju."

Ceo događaj ispraćen je i prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević naglasio je da su mu Alfa BK Univerzitet i Fakultet za menadžment u sportu pomogli da odluči "šta dalje" po završetku igračke karijere.

"S ponosom uvek ističem da mi je Alfa BK Univerzitet dosta promenio život i nekako odredio u kom smeru će moj život dalje ići posle igračke karijere. Bio sam u jednoj velikoj, ozbiljnoj dilemi, ali poziv profesora doktora Dragana Životića da upišem ovaj fakultet u velikoj meri je promenio moj život", počeo je priču  legendarni srpski košarkaš, evropski i svetski šampion sa našom reprezentacijom, te dodao:

"Mislim da sam dosta korisnih stvari naučio ovde, stekao potrebne menadžerske sposobnosti, koje su potrebne za rukovodeće funkcije, jer ne znači da ako si bio dobar košarkaš da ćeš biti i dobar rukovodilac. Zato mi je to što sam bio, a i još uvek sam deo ovog fakulteta, zaista mnogo, mnogo značilo."

Kako je rekao dekan Fakulteta za menadžment u sportu, prof. dr Dragan Životić, preko stotinu medalja bivših i sadašnjih studenata Alfa BK Univerziteta, kao i odgovorne funkcije na kojima se nalaze, dovoljan su pokazatelj rada proteklih 15 godina.

"Veoma sam zadovoljan što smo dočekali 15. rođendan, 15 godina uspešnog rada Fakulteta za menadžment u sportu. Kroz naš program prošlo je na hiljade studenata koji su sada na visokim funkcijama, u savezima, komitetima, ministarstvima, vrhunski stručnjaci, treneri, sportisti... Mislim da su toliko toga učinili za naš sport, preko 120 medalja koje su naši studenti osvojili na velikim međunarodnim takmičenjima, to je neverovatno", rekao je prof. dr Životić.

"Na Balkanu i čak u istočnoj Evropi ne postoji fakultet kao što je naš. Pritom, ne pričam samo o onima koji su vrhunski sportisti, već i oni koji su u nekim drugim oblastima. Što je najbitnije, oni znaju da uvek mogu da računaju na nas, na svoj Fakultet za menadžment u sportu Alfa BK Univerziteta", poručio je dekan.

Na kraju, sve je zaslađeno tortom...


BOTOŠ: Otvoren Dom sportova


Dom sportova „Aleksandar Aleksandrović Kareljin“ u Botošu svečano je otvoren danas u prisustvu gradskih čelnika i brojnih meštana. Rus Aleksandar Kareljin, jedan od najboljih rvača svih vremena, po kome je hala dobila ime, Botošanima I njihovim gostima javio se video-porukom.

Kako je naveo predsednik Saveta MZ Botoš Branislav Lazić, sala za sport i fiskulturu gradi se u tom mestu već 30 godina.

-Imamo pametnu i spretnu decu, i ove godine je već do sada rođeno 30 beba pa smo veoma ponosni na sve njih. Naša deca najčešće treniraju fudbal, rvanje – rekao je Lazić.

Ispred Sportskog saveya Srbije otvaranju je prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Korica.


Izvršni odbor EUSA održan u Beogradu

Beograd je u aprilu u Poljskoj dobio čast da bude domaćin letnjih Evropskih univerzitetskih studentskih igara 2020,a povodom toga u našem glavnom gradu su se okupili članovi Izvršnog odbora Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA). O planovima i očekivanjima u sali hotela Crown plaza, govorili su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, gradski sekretar za sport Slavko Gak, predsednik USSS Siniša Jasnić i gosti iz inostranstva.

- Podrška Ministarstva omladine i sporta, grada Beograda i Sportskog saveza Srbije puno znači i siguran sam da ćemo zajedničkim snagama 2020. organizovati sjajno takmičenje. Pozdravljam i goste i prijatelje iz inostranstva, predsednika EUSA Adam Ročeka, potpredsednika Harisa Pavletića,

generalnog sekretara Matjaža Pečovnika i blagajnika Lorenca Uspringa i velikog šampiona Miroslava Cerara. Nastavili smo razgovore oko pripremama Igara koje će biti održane u Beogradu 2020. godine - istakao je Jasnić.

Prvi čovek EUSA istakao je da je veoma zadovoljan zbog dolaskau naš glavni grad.

- Uvereni smo da je Beograd odlično mesto za održavanje Igara, jer imate veliko iskustvo u organizovanju prestižnih takmičenja. Sećamo se kako ste fantastično organizovali Letnju Univerzijadu 2009. godine i srećni smo što smo danas ovde. Takođe želim da istaknem da organizacija ovakvih takmičenja može doneti mnogo dobroga državi domaćinu i moram da čestitam ministru Udovičiću na sjajnim rezultatima srpskog tima na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru - zaključio je Roček.

Predsednik Aleksandar Šoštar bio je i na licu mesta, kada je Beograd pobedio finski Tampare, a na konferenciji za medije je istakao:

- Ovakvi događaji na najbolji mogući način promovišu i grad domaćin i državu. Beograd i Srbija su se puno puta do sada dokazali u organizaciji velikih takmičenja i siguran sam da će tako biti i 2020. Sportski savez Srbije podržava organizaciju ovog velikog međunarodnog takmičenja - istakao je predsednik SSS Aleksandar Šoštar.

Ministar Udovičić govorio je o dobrim stranama organizacije Evropskih studentskih igara.

- Ukazano nam je poverenje da izađemo na sportsko borilište i još jednom dokažemo da je Srbija fantastičan domaćin. Poznati smo po trudu da se naši gosti osećaju kao kod kuće i da ponesu pozitivnu impresiju i da tako širimo pozitivnu sliku o našoj državi. Nadam se da ćemo oboriti rekord od 6.000 učesnika koji je ove godine postignut na Igrama u Rijeci i Zagrebu, kao i broj sportova u kojima će se takmičiti. Najbitnije je da naši studenti steknu zdravi odnos prema sportu i nova prijateljstva. Pokazaćemo da smo domaćini kakve ove Igre zaslužuju. Očekujemo da univerzitetski sport u Srbiji od ovih Igara ima pravi benefit. Pred nama su četiri godine, a ovo danas je odskočna daska za organizaciju takmičenja. Krenuli smo na vreme, pred nama je mnogo rada i želimo da postavimo nove standarde i da se drugi posle tih Igara poistovećuju sa Srbijom - rekao je ministar Udovičić.


Večernje Novosti o Sajmu sporta pod sloganom "Sport je zakon".

Ovogodišnji Sajam sporta okuplja preko 100 teritorijalnih sportskih saveza, 89 nacionalnih granskih saveza, najvažnije sportske visokoškolske ustanove i predstavnike najznačajnijih sportskih institucija u zemlji. Pored sportskih saveza, OKS, Zavoda za sport, POKS, ADAS i drugih institucija na Sajmu sporta, predstaviće se i mnogobrojni izlagači sportske opreme, suplemenata, ishrane, oporavka i rehabilitacije sportista. Svakoga dana na programu su seminari, predavanja i radionice o najvažnijim temama u sportu.
Celu vest možete pročitati na sledećem linku:


BROJNA IZNENAĐENJA Besplatno na Sajam sporta!

Pod sloganom „Sport je zakon“, u organizaciji Sportskog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, od 25. do 27. novembra 2016. na Beogradskom sajmu biće održan peti međunarodini Sajam sporta. Ono što će kao i prošlih godina obradovati sve, jeste podatak da će ulaz sva tri dana biti besplatan.

Celu vest je objavio BLIC Sport i možete je pročitati na sledećem linku:


Omasovljenje sporta – projekat grada i Sportskog saveza Srbije

Novi Pazar je u poslednjih nekoliko godina  uradio više na promciji sporta i unapređenju sportske infrastrukture, nego bilo koja druga lokalna zajednica u Srbiji, zaključeno je tokom redovne posete predstavnika Sportskog saveza Srbije gradu. Sledeći korak je omasovljenje sporta i promocija zdravog načina života koju će Savez sprovoditi u partnerstvu sa gradskim strukturama, klubovima i osnovnim i srednjim školama. Predsednik SSS Aleksandar Šoštar, koji je oduševljejnje situacijom u našem gradu podelio sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem,  pojasnio je da je reč o ideji sa vrlo ozbiljnim ciljem.

“Da sklonimo decu sa ulice i da promovišemo zdrav takmičarski duh među predstavnicima mlade generacije. Sprot je inspiracija, zadovoljstvo ali zna da bude i put odricanja na kome se svako ulaganje i naporan rad višestruko isplate. Sport čovek čini boljim i  zato mi je ogromno  zadovoljstvo što  mogu da konstatujem da ste mnogo uradili kako bi na sve brojnijim, kvalitetnim  sportskim terenima, gde dominira duh kolektiva i saradnje, vaši mladi sugrađani, osećali da su na prvom mestu. Ono što sam u pogledu infrastrukturnog napretka ovde video zaista ostavlja bez reči i treba vam odati priznanje”, kazao je Šoštar. Savez je, po njegovim rečima definisao strategiju koja će pomoći da sport dobije poziciju koja mu pripada.

U tu priču, prema rečima gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, vrsnog poznavaoca sporta, treba uključiti nekoliko važnih društvenih činilaca.

“Što više sportskih stručnjaka uzme učešće u realčizaciji ideje popularizacije sporta, uspeh će biti veći. Naša je želja da sve strukture sa lokalnog nivoa u tu priču ukljućimo što je više moguće, ne zaobilazeći nikoga ko radi sa decom. Edukacija je i u ovom slučaju izuzetno važna stvar a naš kranji cilj je da kod budućih generacija probudimo svest o tome da žive u sportskom duhu jer će tako ostati pošteđeni mnogih negativnih izazova koje društvo nameće”, kazao je Biševac. On je rekao da je tokom razgovora sa predstavnicima Sportskog saveza Srbije konstatovano da će kada je Novi Pazar u pitanju, Savez i grad u narednom periodu realizovati još nekoliko veoma značajnih projekata.


Lepota & Zdravlje najavile Sajam Sporta 2016. godine

Peti međunarodini Sajam sporta pod sloganom „Sport je zakon“, u organizaciji Sportskog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, održava se od 25. do 27. novembra 2016. na Beogradskom sajmu.
Ceo tekst možete videti klikom na sledeći link:


Fakultet za sport raspisao je KONKURS za upis kandidata na Program stručnog osposobljavanja lica za obavljanje određenih stručnih poslova u sportu. Programi mogu biti I, II i III nivoa, a nakon polaganja završnog testa stiču se sledeća zvanja:

 1. Trener u sportu;
 2. Instruktor u sportu;
 3. Organizator rekreacije u sportu;
 4. Sportski propagandista;
 5. Organizator sportskog poslovanja;
 6. Menadžer u sportu;
 7. Sportski posrednik;
 8. Sudija u sportu;
 9. Sportski vodič;
 10. Sportski dokumentalista;
 11. Novinar u sportu;
 12. Sportski spasilac.

Molimo da nam se javite kako bismo odredili lica koja će biti zadužena za realizaciju praktičnog dela programa (tzv. stručnog dela). Takođe Vas obaveštavamo da rokovi koji su konkursom definisani nisu obavezujući, već će se sa nastavom krenuti kada kompletiramo grupu. Isto se odnosi i na cenu, koja će zavisiti od međusobnog dogovora i broja polaznika.

Molimo Vas, ukoliko za to postoje mogućnosti, da konkurs koji Vam dostavljamo prosledite svojim članovima i okačite na svojim web stranama.

Na usluzi smo za sve dodatne informacije.

Programi stručnog osposobljavanja su obima od 60, 120 ili 240 časova. Kandidati se mogu prijaviti na Fakuletu za sport, u ulici Narodnih heroja 30/I na Novom Beogradu, svakog radnog dana od 09,00 do 17,00 časova u sobi broj 11 kod koordinatora programa doc. dr Igora Radoševića (011/404-40-62; igor.radosevic@fzs.edu.rs).

Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu: http://www.fzs.edu.rs/raspisan-konkurs-sa-strucno-osposobljavanje/


Prijem za Amija Barana

Savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, dr Dane Korica, ugostio je Amija Barana generalnog sekretara Evropske softbol federacije, a sve povodom održavanja Kongresa ESF i CEB u Beogradu u februaru. Prijemu je prisustvovao i predsednik Softbol saveza Srbije, Slobodan Đurić.
Podsećamo, Beograd je početkom ove godine na glasanju pobedio francuski Lion, i tako postao domaćin velikog Kongresa, naredne godine.

- Sportski savez Srbije je glavni partner Ministarstva omladine i sporta i organizacija koja puno znači srpskom sportu. Čast nam je da nas ugoste predstavnici Sportskog saveza Srbije i da podelimo mišljenja. Srpski softbol je ove godine napravio velike pomake. Uz pomoć Ministarstva omladine i sporta, Gradskog sekretarijata za sport Beograda, Sportskog saveza Srbije i prijatelja, uspeli smo da učestvujemo na seniorskom Svetskom prvenstvu u Kanadi. Nije bilo lako otići u Vankuver. Samo za avio karte izdvojeno je oko 17.000 eura. Ali biti deo najvećeg takmičenja u vašem sportu, mnogo znači. Ove sezone juniorska reprezentacija igrala je na Evropskom prvenstvu u Španiji, a kadetska je učestvovala na kvalifikacijama za Svetski kup u Češkoj. Odigrali smo puno fast pič i slou pič mečeva u Srbiji. I dobili smo 120 novih softbolašica i softbolaša u gradovima Novi Sad i Inđija. To su velike stvari i ponosni smo na njih. Sada nas očekuje Sajam sporta - istakao je predsednik Softbol saveza Srbije, Slobodan Đurić.


Sportski savez Srbije posetio opštinu Osečina

Na poziv lokalne samouprave saradnici Sportskog saveza Srbije, mr Nemanja Svjetličić i Miodrag Šebek 24.oktobra 2016. godine posetili su opštinu Osečinu.

U prostorijama predsednika opštine gos. Dragana Aleksića uz prisustvo Nenada Stevanovića, zamenika predsednika, Vladimira Radivojevića, stručnog saradnika za sport i omladinu i dr Dragana Perišića razmatrana su mnoga pitanja u primeni novog zakona o sportu i Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta. Opšta ocena
je da sport u opštini Osečina funkcioniše kao švajcarski sat, da se problemi, ako ih ima, rešavaju na zadovoljstvo svih učesnika.

Opština Osečina ima oko 12.500 stanovnika, od toga 3.500 u užem delu sa oko 800 učenika koji su kroz 7 sportskih organizacija i kroz predškolske i školske ustanove većinom uključeni u sportske aktivnosti. Kompletna infrastruktura /sportska hala, bazeni, teretana, otvoreni tereni i sl./ je besplatno dostupna školama i sportskim organizacijama. Osnovni cilj lokalne samouprave u narednom periodu je akcija svako dete plivač i nastojanje da profesori fizičke kulture stručnim radom pokriju predškolske ustanove i školsku decu kroz vannastavne aktivnosti za čega će lokalna samouprava odvojiti posebna sredstva.

Održana tradicionalna 65. Ulična trka oslobođenja grada Beograda

U nedelju 23.10.2016. je u fenomenalnom ambijentu na centralnim beogradskim ulicama, kod terazijske česme,  pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, održana tradicionalna 65. Ulična trka oslobođenja grada Beograda gde je učestvovalo skoro 1000 takmičara. Posle svečanog otvaranja najstarije atletske manifestacije u Beogradu, kao i prethodnih godina, održana je trka osoba sa invaliditetom gde je učešće uzelo oko 30 takmičara, nakon koje je usledio i takmičarski deo gore pomenute manifestacije. 

U okviru seniorske trke u muškoj konkurenciji, održana je memorijalna trka “Živko Stevčević“ a pobednik je bio Kenijac Hilari Kiptun Majo Kimajo, član Benedek tima, drugo mesto osvojio je sedamnaestogodišnji Elzan Bibić, član AK Novi Pazar, a treće Abel Kiber Rop, takođe član Benedek tima. Novčane nagrade u muškoj seniorskoj konkurenciji obezbedila je porodica Stevčević.

Sponzor Atletskog saveza Beograda, kompanija Sport Time, obezbedila je robne nagrade za troje prvoplasiranih seniora i seniorki, kao i za najbolje starije juniore i juniorke. Ovogodišnjoj Trci prisustvovali su Dragoljub Kočović, zamenik gradskog sekretara za sport, dr Dane Korica savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, dr Dejan Šuput i Aleksandra Gligić, potpredsednici ASB, generalni sekretar ASB Nikola Penić, kao i porodica Stevčević.

Jet ski savez posetio Sportski savez Srbije

Predsednik jet ski saveza Srbije Veljko Šukalo i šestostruki svetski prvak Fabio Incorvaia posetili su danas kancelarije Sportskog saveza Srbije. Predsednika i svetskog šampiona ugostili su savetnik predsednika dr Dane Korica i savetnik mr Nemanja Svjetličić. 
Sportski savez Srbije ugostio predstavnike visokoškolskih ustanova

U okviru priprema za organizaciju 5. MEĐUNARODNOG SAJMA SPORTA u prostorijama Sportskog saveza Srbije u sredu 19.oktobra 2016.godine održan je radni sastanak sa predstavnicima visokoškolskih ustanova za sport i fizičku kulturu.

Radnom sastanku prisustvovali su Predrag Obradović i doc. dr Nenad Trunić,dekan Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu – univerziteta Singidunum, Bojan Sekulić, predsednik saveta Fakulteta za sport, Univerziteta „Unijon Nikola Tesla“, prof.dr Dragan Životić i prof.dr Jovan Veselinović , Fakulteta za menadžment u sportu, Alfa BK Univerzitet i dr Nebojša Ilić, Visoka sportska i zdravstvena škola i saradnici Sportskog saveza Srbije Dane Korica, savetnik predsednika, Nemanja Svjetličić, direktor Sajma i Miodrag Šebek, stručni savetnik. 

Pored dogovora o tehničkim detaljima učešću i predstavljanja delatnosti visokoškolskih ustanova iz oblasti sporta i fizičke kulture, usledili su i dogovori o učešći /izlaganju/ najeminentnijih stručnjaka na seminaru za sekretare i sportske radnike kao i na stručnim tribinama tokom trajanja Sajma.

Međunarodna ulična trka u Požarevcu

Ovogodišnji organizatori uličnih trka su Sportski savez i Atletski klub Požarevac. Slobodan Jović predsednik Sportskog saveza Požarevac napominje da su ovogodišnje trke praznik atletike, i da će u Požarevac doći najbolji atletičari sa prostora bivše Jugoslavije.

Na ovogodišnjim uličnim trkama pored takmičara iz naše zemlje, učešće su potvrdili i atletičari iz Madjarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Trke počinju u 16 časova, a atletičari će se nadmetati centralnim gradskim ulicama. 

Tri prvoplasirana takmičara dobijaju diplome i medalje, dok će najbolji u omladinskoj i seniorskoj konkurenciji biti nagradjeni i novčanim nagradama.Promoter ovogodišnje trke je Slobodan Branković prvak Evrope u dvorani u trci na 400 metara.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih trka je grad Požarevac.

Ispred Sportskog saveza Srbije trci je prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Korica koji se ovom prilikom obratio prisutnima.


71. ulična trka u Ćupriji - memorijal Aleksandar Petrović

12.10.2016. godine održana je 71. po redu ulična trka u Ćupriji. 

Pored mnogobrojnih učesnika trci su prisustvovali i Miloš Srejović, Topić Dragutin, Slobodan Popović, Slobodan Branković, Asmir Kolašinac, Snežana Pajkić, Vera Nikolić, Ivana Španović, Zora Tomičić a ispred Sportskog saveza Srbije savetnik predsednika dr Dane Korica. 

Takmičari dolaze iz Hrvatske, Madjarske, Bosne i Makedonije, a iz Srbije dolazi naš najbolji senior Elzan Bibić i najbolja seniorka Amela Terzić, kao i takmičari iz Novog Pazara, Raške, Leposavića, Čačka, Kragujevca, Užica, Beograda, Požarevca, Šabca, Jagodine, Zaječara, Paraćina, Milanovca ...


Predstavnici Sportskog saveza Srbije posetili opštinu Brus i Blace

Stručni saradnici Sportskog saveza Srbije, Miodrag Šebek i Milan Šobot posetili su juče opštine Brus i Blace.

Osnovni razlog poseti je novi  Zakon o sportu i Pravilnik o odobravanju i finansiranju programa preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta kojim je Sportskom savezu Srbije poverena nadležnost nad primenom pomenutih dokumenata na nivou lokalne samouprave.

Drugi povod poseti je praćenje funkcionisanja sistema sporta na teritoriji opštine Brus par godina u nazad gde je uočen niz nepravilnosti u radu koji se odnose na finansiranje sportskih organizacija, kontrole namenskog korišćenja budžetskih sredstava, pravdanja utrošenih budžetskih u skladu sa pravilnikom, način korišćenja sportskih objekata čiji je vlasnik lokalna samouprava, neusklađenost pravilnika o finansiranju i kategorizaciji sportskih organizacija i sl.

I ovom posetom uočene su prethodne nepravilnosti i neusklađenosti o čemu je vođena pristojna rasprava i postignut dogovor da se do kraja meseca oktobra otklone nepravilnosti i da se sa usklade pravilnici sa Zakonom o sportu i Pravilnikom o odobravanju i finansiranju programa, otpočne procedura za 2017.godinu i obezbeti funkcionisanje Sportskog saveza Brusa.

U koliko se nakon navedenog roka ne ispoštuju pomenuti dogovori Sportski savez Srbije, u skladu sa Čl. 102.tačka 10. Zakona o sportu, izvestiti ministra o navedenom stanju, tražiti donošenje rešenja o preuzimanju nadležnosti i pokretanju ostalih zakonom predviđenih postupaka.

Kad je u pitanjuopština Blace povod je bio isti i ustanovljeno je da sistem sporta funkcioniše u skladu sa zakonom i pravilnikom o odobravanju finansiranju programa preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta. Uočeni su mali propusti koji nisu uticali na realizaciju programa preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, koji će u kratkom roku biti otklonjeni.


Šabac - Kros RTS-a

Takmičenje u Šapcu je organizovano na najvišem, evropskom nivou. Več danas, dobili smo i zvanične rezultate – u 26 trka, ciljem je prošlo 1394, tj za devet više u odnosu na prvobitnu, jučerašnju informaciju. Naravno, za takvu ekspeditivnost, glavna zasluga pripada računskom centru kojim je upravljao Dragan Vesković, profesor fizičkog vaspitanja.

Šabac, grad nezaboravnih fudbalskih, rukometnih i bokserskih majstora, baš zahvaljujući Krosu RTS-a izrastao je i u istinski atletski centar Srbije. Postao je rasadnik reprezentativaca. Da je tako, potvrdilo je i jučerašnje takmičenje na kome su trkači iz ovog grada osvojili veliki broj medalja.

Gradski i sportski oci stali su iza naše priredbe, bez ostatka  – sa željom da ih i ostali domaćini Kros serije prate, a sve u interesu zdravlja i dece i nacije. Upravo zbog toga, već više od deceniju i po, i države je stub nosač Krosa RTS-a.

Juče u Šapcu izgarali su glavni organizatori – Borko Antonić i Dejan Popović. Sve konce takmičenja, držali su u svojim rukama. Naravno, uz nesebičnu i nemerljivu podršku predsednika Organizacionog komiteta Nemanje Pajića i njegovog prvog saradnika Dragana Nikolića.

Kada su zbivanja na stazi u pitanju, u svih 26 trka bilo ja manje ili više neizvesno. Ipak, najzanimljivije bilo je u nadmetanju seniora na 10000m i seniorki na 8000m. Obe trke imale su međunarodni karakter i bile su izborne za sastav reprezentacije koja će nas predstavljati na Balkanskom krosu u Ćupriji, 5.novembra.

Kod seniora, tek u samom finišu, iskusni Mađar Bernabaš Bene za dva-tri koraka nadmašio je našu veliku nadu, 17.godišnjeg Elzana Bibića iz Novog Pazara. Treći je liniju cilja prošao bosanskohercegovački reprezentativac Osman Junuzović.

U nadmetanju seniorki, takođe velika borba između Amele Terzić (Novi Pazar), Olivere Jevtić (Mladost, Užice) i Biljane Cvijanović (Crvena zvezda). Dugo su trčale zajedno, daleko od ostalih učesnica trke. Onda se, na dve i po hiljade metara od cilja, odvojila Terzićeva da bi s prednošću od gotovo sto metara stigla do pobede. Druga je bila Jevtićeva, a pet metara za njom u cilj je ušla i Cvijanovićeva.

Savezni kapiten Slobodan Popović – iako se očekivalo –  juče nije odredio reprezentaciju. To će učiniti za dan-dva, posle konsultacija sa trenerima.

Drugo izdanje ovogodišnje Kros serije RTS-a bilo je za atletski nezaborav. Već sledeće subote, uslediće takmičenje u Požarevcu, dok je završnica u Zaječaru 29.oktobra.

Uz gradove domaćine, generalni pokrovitelji Kros serije RTS-a su Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo prosvete, dok je Valjevska pivara sa svojim voćnim sokovima i svekolikom podrškomi i ove godine generalni sponzor.

Ispred Sportskog saveza Srbije učesnike i sve prisutne je pozdravio savetnik predsednika dr Dane Korica koji je na kraju takmičenja podelio medalje najboljima.


13.10.2016. Poseta Paraćinu

Na poziv sekretara Sportskog saveza opštine Paraćin Valentine Primorac, predstavnici Sportskog saveza Srbije Slaven Radonić, pravnik i Slobodan Hranisavljević, stručni saradnik posetili su Paraćin.

Tema razgovora je bila pojašnjenje pojedinosti u vezi načina finansiranja sportskih organizacija u jedinici lokalne samouprave kako je to navedeno u Zakonu o sportu i Pravilniku o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta.

Razgovoru su kao domaćini učestvovali Marko Jovanović, član opštinskog veća zadužen za sport, Jasna Žikić, šef radne grupe trezora, Maja Tanić, šef odseka za nadzor javnih preduzeća i ustanova i Valentina Primorac, sekretar Sportskog saveza opštine Paraćin.

Goste je u telefonskom razgovoru pozdravio predsednik opštine Paraćin, gospodin Saša Paunović, koji je zbog hitnih radnih obaveza morao da izostane sa dogovorenog sastanka.

Zaključak ovog susreta je da će Sportski savez opštine Paraćin u narednom periodu još kvalitetnije obavljati svoj rad u čvrstoj saradnji sa opštinom, kako bi aktivnosti u vezi sporta u jedinici lokalne samouprave bile u potpunosti usklađene sa važećim zakonom i podzakonskim aktima Republike.


International Tournament Vladan Mihajlovic Memorial

U organizaciji Saveza Srbije za dizanje tegova i KDT Kamen, u subotu, 08.10.2016. godine, u Inđiji je održan 9. Međunarodni memorijalni turnir Vladan Mihajlović.
Ovo takmičenje se nalazi u Kalendaru takmičenja Međunarodne federacije za dizanje tegova i spada u red najkvalitetnijih turnira u svetu. Održava se u znak sećanja na Vladana Mihajlovića, člana Kuće slavnih u ovom sportu.
Takmičenju su prisustvovali predstavnici Grada Inđija, Sportskog saveza Srbije, Svetske i Evropske federacije za dizanje tegova i brojna publika.
Ispred Sportskog saveza Srbije turniru je prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Korica, kome je ovom prilikom uručeno priznanje a on je iskoristio priliku i zahvalio se organizatorima, savezu i takmičerima kao i čelnicima opštine Inđija.
Uz učešće sportista iz osam zemalja postignuti su izuzetni sportski rezultati. Velika borba se vodila između svih učesnika turnira.
Nenad Kužić, pobednik takmičenja u disciplini izbačaj (Naisus, Niš) je oborio nacionalni rekord za seniore u disciplini izbačaj (kategorija 105 kg), sa podignutih 205 kg, a Boško Miljuš (Kamen, Inđija) je dva puta obarao nacionalni rekod za takmičare do 23 godine.
Aleksandra Prokić (Naisus, Niš), Ana Ilić (Niš, Niš), Verica Dušanić (Radnički, Sombor) i Antun Firanj (Tri glave, Sremska kamenica) su obarali lične rekorde i dali primer kako se bori za dres reprezentacije Srbije.
U ekipnoj konkurenciji je pobedila reprezentacija Mađarske (637,01 sinkler bodova), slede Izrael (610,43), Turska (543,61), Rumunija, Malta, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija.
Ovo takmičenje predstavlja kontinuitet uspeha Saveza Srbije za dizanje tegova ostvarenih u poslednjoj deceniji.
Savez Srbije za dizanje tegova izražava zahvalnost našim reprezentativcima i stručnom štabu na ostvarenom sportskom uspehu, a Ministarstvu omladine i sporta, Gradu Inđija i sportskim radnicima iz Inđije na podršci u organizaciji ovog sportskog događaja.

Vanja Udovičić otvorio seniorski džudo kup "Srbija open"!

Ministar sporta i omladine Srbije Vanja Udovičić otvorio je šesti po redu evorpski seniorski džudo kup “Srbija open”, na kome je najavljeno učešće preko 410 takmičara iz 30 zemalja.

Udovičić je prilikom otvaranja izrazio nadu da će Beograd narednih godina biti domaćin i Evropskog i Svetskog prvenstva u džudou.

- Beograd i Srbija su domaćini jednog velikog turnira na kom je oboren rekord po broju učesnika, što je nagrada za sve nas, ali i obaveza da budemo vrhunski domaćini i da svi sportisti odu sa sjajnim uspomenama - rekao je Udovičić.

Evorpski seniorski džudo kup održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i grada Beograda, a organizovali su ga zajednički Džudo savez Srbije i Džudo klub Crvena zvezda.

Kupu je ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Korica.


Dan opštine Topola

Svetom Arhijerejskom liturgijom koju je služio Šumadijski episkop gospodin Jovan, uz sasluženje sveštenstva Oplenačkog namesništva, započela je danas proslava obeležavanja Male Gospojine, Dana opštine Topola i hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Karađorđevom gradu. Po završenoj liturgiji krenula je litija ulicama Topole. Litija se zaustavila ispred zgrade Opštine gde je presečen slavski kolač. 
Svečana sednica Skupštine opštine održana je u gradskoj bioskopskoj dvorani uz prisustvo velikog broja ličnosti iz javnog života Srbije kao i stranih ambasadora ili njihovih predstavnika. 

Ovij manifestaciji su ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovali predsednik Aleksandar Šoštar, sportski direktor Dragan Šešum i saradnik Miodrag Šebek.

Gostima su se obratili predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik Dragan Jovanović, ambasador Belorusije Vladimir Čušev, zamenik gradonačelnika grada Beograda, Andrija Mladenović i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, Dragomir Karić. Predsednik opštine Topola, Dragan Živanović, uručio ne na svečanoj sednici najviša opštinska priznanja: Povelje Rođenja presvete Bogorodice i Zahvalnice za doprinos razvoju opštine Topola.
Povelje Rođenja presvete Bogorodice pripale su:
-Čepurin Aleksandru Vasiljeviču - Ambasadoru Ruske Federacije u Republici Srbiji – nagradu u njegovo ime primio je savetnik ambasade Aleksandar Vojtanovski; 
-Zorani Mihajlović, ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi RS – zbog neodložnih obaveza nije prisustvovala svečanoj sednici tako da je nagradu primila nešto kasnije u hotelu „Oplenac“;
-Osnovnoj školi ,,Živko Tomić“ Donja Šatornja – nagrada je uručena direktorki škole Mariji Obradović.
Zahvalnice za doprinos razvoju opštine Topola pripale su:
-Dragomiru Karić, narodnom poslaniku u Skupštini RS,
-,,Javnom preduzeću - Direkcija za izgradnju opštine Topola“ JP Topola,
-Slaviši Kovačević , treneru FK ,,Karađorđe“,
-Snežani Marinković, inženjeru metalurgije iz Topole,
-Milošu Stanković, učeniku Srednje škole ,,Kralj Petar I“ u Topoli,
-Momčilu Đorđević, poljoprivrednom proizvođaču iz Žabara,
-Svetozaru Jevđić iz Topole, 
-Trgovini ,,Simić“ iz Belosavaca i 
-Predragu Filipović, glavnom i odgovornom uredniku Agencije za usluge, reklame i propagande „Braf“. 

Sportski savez Srbije nastavio sa obilascima opština

Delegacija Sportskog saveza Srbije, dr Dane Korica, mr Nemanja Svjetličić i Slaven Radonjić su u proteklih par dana obišli još 5 opština i to: Čoku, Mali Iđoš, Adu, Smederevsku Palanku i Novi Kneževac. 

U ovim opštinama delegacija SSS se sastajala sa predsednicima opština, zamenicima i radnicima u sportu a sve zbog sprovođenje novog zakona o sportu i formiranja teritorijalnih sportskih saveza. 

Svi sastanci su uspešno završeni sa pozitivnim utiscima i u najskorijem roku možemo očekivati formiranje teritorijalnih sportskih saveza u ovim opštinama. 

Sastancima su prisustvovali: Radovan Uverić predsednik opštine Novi Kneževac, Nikola Vučen, zamenik predsednika Smederevska Palanka, Stana Đember predsednica opštine Čoka, Marko Lazić predsednik opštine Mali Iđoš i Zoran Dragin zamenik predsednika opštine Ada.
10 godina SRFS - Aktivnosti Sportskog saveza Srbije

SOS kanal je još jednom sjajnom reportažom ukazao na rad Sportskog saveza Srbije koji se odnosi na obilaženje opština u Srbiji i formiranje teritorijalnih sportskih saveza gde oni još nisu formirani a sve u cilju sprovođenja novog zakona o sportu. 

Ovom prilikom akcenat je stavljen na Surdulicu, Bosilegrad i Crnu Travu. Takođe velike čestitke savezu za rekreaciju i fitnes Srbije koji je proslavio 10 godina postojanja. 

Rođendanskoj proslavi je prisustvovao savetnik predsednika SSS dr Dane Korica koji je tom prilikom čestitao savezu i obratio se prisutnima, pored savetnika predsednika, proslavi su prisustvovali i Slaven Radonjić i mr Nemanja Svjetličić.Trofej beograda - Kendo

U subotu i nedelju, 1. i 2. oktobra 2016. godine, u organizaciji kendo saveza Beograda i kendo saveza Srbije održan je 11. po redu Trofej Beograda u Hali Sportova - Novi Beograd, Pariske Komune br. 20.

Manifestaciji je ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Korica. 


Program takmičenja:

Subota, 03. oktobar 2015.

 • 08:00 - 09:00 - Registracija takmičara
 • 09:15 - Svečano otvaranje
 • 09:30 - Početak takmičenja
 • 12:30 - 13:00 - Pauza za ručak
 • 13:00 - Nastavak takmičenja
 • 17:00 - Finalna takmičenja
 • 17:20 - Dodela nagrada

Nedelja, 04. oktobar 2015.

 • 08:00 - 09:00 - Registracija takmičara
 • 09:15 - Ceremonija otvaranja
 • 09:30 - Početak ekipnog takmičenja
 • 12:00 - 12:30 - Pauza za ručak
 • 12:30 - Drugi deo ekipnog takmičenja
 • 15:30 - Finale
 • 15:45 - Dodela nagrada

Predstavnici SSOB i gradskog sekreterijata za sport u Sportskom savezu Srbije

Danas, 28.09.2016. godine, u prostorijama Sportskog saveza Srbije, predstavnici Sportskog saveza Srbije - savetnik predsednika, dr Dane Korica, Miodrag Šebek, prof. dr Nenad Đurđević i mr Nemanja Svjetličić, su održali sastanak sa zamenikom gradskog sekretara za sport, Vladom Pajićem, načelnicom sekreterijata, Vesnom Zirić i predstavnicima iz sportskog saveza Beograda. 

Tema sastanka je bila aktivnosti sportskih organizacija na lokalnom nivou, uloga gradskog sekretarijata za sport vezano za finansiranje sportskih organizacija u Beogradu. 

Ovaj vid sastanaka će se održavati i ubuduće a sve u cilju razrešenja prava i obaveza gradskih opština shodno novom zakonu o sportu.

U subotu, 24. septembra 2016, na Adi Ciganliji održan prvi dan Prvenstva Srbije u kojem su se za titule državnih prvaka borili veslači i veslačice u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji. – U nedelju okršaji seniora i kadeta.

U subotu, 24. septembra 2016, na regatnoj stazi na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održan je prvi dan Prvenstva Srbije, najjačeg i najznačajnijeg domaćeg takmičenja. Za titule državnih prvaka borili su se veslači i veslačice u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji. Viđeno je mnogo zanimljivih i neizvesnih trka, a srpsko veslanje se još jednom pokazalo u najlepšem svetlu. 

Prvenstvu je ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovao mr Nemanja Svjetličić, savetnik u Sportskom savezu Srbije.
Obeležen Krstovdan - Slava RSS

Krsna Slava, Krstovdan, obeležena je juče prigodnom proslavom u prostorijama Rukometnog saveza Srbije u Tošinom Bunaru. Svečanom činu presecanja slavskog kolača prisustvovali su mnogobrojni gosti iz sveta rukometa, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, Predrag Peruničić, kao i savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, Dane Korica.

U ulozi domaćina našao se predsednik Skupštine Rukometnog saveza Srbije, Siniša Lazić, koji je pozdravio sve okupljene:

- Na dan kada smo 2008.godine dobili organizaciju Evropskog prvenstva za muškarce, koja je bila podloga za osvajanje medalja 2012. i 2013. godine, proslavljamo našu slavu Krstovdan. Ovo je slava svih nas, ljudi iz rukometa, koje ovom prilikom pozivam na jedinstvo. Samo tako možemo doneti boljitak ovoj rukometnoj kući koja nam je svima zajednička – rekao je tom prilikom Lazić.


Sportski savez Srbije u poseti Gadžinom Hanu i Svrljigu

Dana 22.9.2016. godine je delegacija Sportskog saveza Srbije posetila opštinu Gadžin Han i Svrljig u cilju poboljšanja rada sportskog saveza na lokalu i poštovanja zakona o sportu i pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta. 

Ispred našeg saveza bili su prisutni: dr Dane Korica, Slaven Radonić, Nemanja Svjetličić , a ispred domaćina u Gadžinom Hanu je bio predsednik skupštine opštine Dragoslav Vrančić sa saradnicima, a u opštini Svrljig predsednica opštine Jelena Trifunović sa saradnicima . 

Zaključak je da se moraju formirati sportski savezi na lokalu kao nosioci sporta i obavezno da svu potrebnu dokumentaciju dostave SSS-je za članstvo i da svoje programe dostave svojim opštinama kako bi se uradili kriterijumi za finansiranje klubova i sportskog saveza na lokalu.

Delegacija SSS posetila Crnu Travu, Surdulicu i Bosilegrad

21.09.2016. godine je delegacija SSS-je u sastavu: dr Dane Korica, Nemanja Svjetličić i Slaven Radonić bila u poseti opštini Crna Trava, opštini Surdulica i opštini Bosilegrad. 

Delegacija je sa predstavnicima opština imala sastanke na kojim je razgovarano o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta. 

Dogovoreno je između ostalog da u ove tri opštine moraju da osnuju sportske saveze i da svu potrebnu dokumentaciju dostave SSS-je za članstvo i da svoje programe dostave svojim opštinama kako bi se uradili kriterijumi za finansiranje klubova i sportskog saveza na lokalu. 

Domaćini su bili u Crnoj Travi Vladan Nikolić član veća zadužen za sport; u Surdulici Nebojša Aksić član veća zadužen za sport i u Bosilegradu predsednik opštine Vladimir Zaharijev, Stefan Stojkov zamenik predsednika opštine i Vladislav Manasijev predsednik sportskog društva „ Mladost“ koji u svom sastavu ima 4 kluba i 13 sportskih sekcija.

Sportski savez Srbije u poseti opštini Koceljeva
22.09.2016.
Sportski savez Srbije je u okviru svojih aktivnosti u vezi formiranja opštinskih sportskih saveza u jedinicama lokalne samouprave gde do sada nisu bili formirani, obavio radnu posetu opštini Koceljeva..

Predstavnike Sportskog saveza Srbije, Milana Šobota i Slobodana Hranisavljevića, stručne saradnike primili su predsednik opštine Koceljeva, Dušan Ilinčić i načelnik Odeljenja za opštu upravu i javne službe opštine Koceljeva Radovan Ranisavljević.

U sadržajnom razgovoru dogovoren je postupak formiranja i registracije sportskog saveza opštine i saradnja i pomoć Sportskog saveza Srbije u toj i narednim aktivnostima koje se odnose na oblast sporta i njegovog finansiranja u skladu sa Zakonom o sportu Republike Srbije.


Zdrave navike – zdrava porodica” - 14. Jesenji Festival zdravlja Beograd 2016.

U četvrtak i petak, 22. i 23. septembra 2016. godine (od 10 do 20 h), u Domu omladine (Makedonska ulica 22) u centru Beograda održan je 14. Jesenji Festival zdravlja.

Ispred Sportskog saveza Srbije kao pokrovitelja bili su prisutni direktor Dragan Šešum i savetnik Miloš Marković mr. menadžmenta koji je otvorio festival i ujedno pozdravio sve prisutne i pohvalio organizatore kako su uspešno i ove godine organizovali festival. 
Na manifestaciji će tradicionalno učestvovati domovi zdravlja, privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, wellnes i banjski centri, proizvođači zdravih proizvoda i kozmetike, etno sela, svi oni koji se bave zdravim stilovima života...

Posetiocima će se, na četiri nivoa u Domu omladine, predstaviti više od 80 izlagača, predavanja obuhvataju više od 100 tema iz oblasti zdravog života, dok će u programima na bini učestvovati više od 1.100 ljudi. Učestvovaće i veliki broj udruženja pacijenata koji će imati svoje tribine i štandove.

Na nekoliko punktova biće organizovani besplatni pregledi za građane, opšteg zdravstvenog stanja i pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, nutricionistički pregledi u okviru akcije „Stanimo na vagu“, izračunavanje rizika za dobijanja dijabetesa...  Na štandu VMA građani će moći da saznaju da li su dobre kombinacije lekova koje uzimaju u terapiji, a biće im omogućemo i savetovanje sa hirurzima plasičarima.

Studenti medicine okupljeni na projektu „Pronađi meru“ posetiocima će delii savete o energetskom balansu, meriće im bodi mas indeks i telesnu težinu, i govoriće im o balansiranoj ishrani.  

Zdravstveni radnici će i ovoga puta moći besplatno da prisustvuju akreditovanim predavanjima i dobiju bodove za obnavljanje licence.

Za mališane će biti organizovan „Dečiji kutak”, gde će oni moći da crtaju i učestvuju u radionicama, kao i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i studentima i razbiju strah od „belih mantila”.

Na svakih pola sata na bini će se smenjivati programi vežbanja namenjeni za građane svih uzrasta, učestvovaće veliki broj različitih plesnih i sportskih klubova, dok će u posebnoj sali biti održavana predavanja najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine, sporta, relaksacije, nege. Biće održane i degustacije zdravih proizvoda i upoznavanje posetilaca sa proizvodima i uslugama izlagača. Glavni promoter je dr Nada Macura.


Održana Javna rasprava povodom izrade Programa razvoja sporta u AP Vojvodini za period 2016-2018. god.


Javna rasprava povodom izrade Programa razvoja sporta u AP Vojvodini za period 2016-2018. god i Akcioniog plana za njegovo sprovođenje, održana je danas pred punim amfiteatrom Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u prethodnom periodu otpočeo postupak izrade Programa razvoja sporta u AP Vojvodini za period 2016. – 2018. godine i Akcionog plana za njegovo sprovođenje. 

Javna rasprava o Programu razvoja sporta sa Akcionim planom za period 2016.-2018.godine, u organizaciji Pokrajinskog sakretarijata za sport i omladinu APV, održana je juče - 20.septembra 2016.godine u prepunom amfiteatru Fakrlteta za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu. U radu iste učestvovali su Tihomir Stojaković, Pokrajinski poslanik i član Odbora za sport i omladinu Skupštine APV, i Lazar Pilipović u svojstvu člana Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije - ovlašćenog (od strane predsednika Aleksandra Šoštara) predstavnika - zastupnika Sportskog saveza Srbije i u svojstvu predstavnika Opštine Irig.

Lazar Pilipović je aktivno - diskusijom učestvovao u radu, pre svega, sa posebnom čašću, radošću i zadovoljstvom pozdravio je Skup, poželeo mu uspešan rad i još uspešniju realizaciju Programa u datom periodu i preneo pozdrave predsednika Sportskog saveza Srbije gospodina - ljudskog i sportskog velekana za sva vremena Aleksandra Šoštara i cele Uprave Sportskog saveza Srbije, kao i u svoje lično ime i ime građana opštine Irig. Naglasio je da danas ni jedno živo biće nije savršeno ali predmetni Program jeste. Analiza stanja sporta u APV je vrhunski sažeto ali svevidećo prikazana, Program je sjajan, sveobuhvatan, edukativan, napredan, usmeravajući i za sve činioce sistema sporta u APV obavezujući. Bez obzira na brojne limitirajuće faktore koji znatno utiču na uspešnost realizacije, ne smemo dozvoliti da Program ostane "mrtvo slovo na papiru", jer sport je naša upotreba zdravog opštedruštvenog života, sport je naša uzlazna linija života. Inicirao je brojne konkretne predloge i svoju diskusiju, emotivno i nadahnuto, završio u svom stilu:"Od mene vam sreća, od Boga nam zdravlje, a od sporta i života nam radost, zadovoljstvo i svako drugo dobro, Živeli, deca nam se rađala, sportom bavila i sa nama u sportu uživala"! Nastup Lazara Pilipovića pozdravljen je burnim - gromoglasnim aplauzom i usledile su čestitke od mnogobrojnih profesora sa DIFa, sportskih stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda sa sport i medicinu sporta, višedenijskih sportskih prijatelja i saradnika.

U okviru procesa izrade predloga Programa razvoja sport i Akcionog plana, održane su dve sednice Radne grupe, sastanci sa Pokrajinskim Zavodom za sport i medicinu sporta, kao i niz sastanaka sa predstavnicima svih jedinica lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine i predstavnicima pokrajinskih granskih saveza.

Javna rasprava je otpočela 16.septembra 2016. godine, objavljivanjem materijala na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Dana 20. septembra 2016. godine na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, održana je javna rasprava povodom predloga Nacrta Programa razvoja sporta u AP Vojvodini za period 2016 – 2018. godine i Akcionog plana za njegovu primenu. Javnoj raspravi je prisustvovao veliko broj sportskih radnika i predstavnika visokoškolskih institucija sa teritorije AP Vojvodine. Tokom diskusije mogla su se čuti mnoga kvalitetna zapažanja kao i konstruktivni predlozi za unapređenje ponuđenih rešenja u okviru teksta materijala.

Po okončanju postupka javne rasprave Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će analizirati sve predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi, te pripremiti konačnu verziju Nacrta Programa razvoja, radi njegovog razmatranje na sednici Pokrajinske vlade i kasnije donošenja u Skupštini AP Vojvodine.

Ispred Sportskog saveza Srbije, raspravi je prisustvovao Slaven Radonić i Lazar Pilipović - Beli član Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije


Memorijalna  trka „Franja Mihalić“

Dana 11.9.2016. godine u Kutini, Hrvatska, održana je Memorijalna  trka „Franja Mihalić“.
Kako je naš najbolji maratonac Franja Mihalić rodjen u Kutini i u njegovu čast je održana trka od Kutine do njegove rodne kuće. Učestvovalo je preko 200 takmičara iz pet zemalja. Gosti na trci bili su Dragan Zdravković iz Ćuprije, Drago Šurbek iz Zagreba i dr Dane Korica iz Beograda čiji je trener bio Franja Mihalić. 
Dr Dane Korica dao je start   za pomenutu trku i podelio medalje pobednicima uz prisustvo velikog broja meštana i gradonačelnika Kutine. 


Preminuo Danijel Vaštag - Generalni sekretar MSS

Danijel Vaštag preminuo je juče 13.09.2016. godine posle kraće bolesti. Srpski sport izgubio je još jednog velikana, borca, kolegu i prijatelja. 

Dača, kako su ga mnogi zvali uvek je davao svoj maksimum, borio se za moto sport u Srbiji a pre svega za bezbednost u moto sportu. 

Biće upamćen kao sjajan sportski radnik a pre svega kao prijatelj. 

Iskreno saučešće porodici.
Sportski savez Srbije

Televizija Pink u Olimpijskoj godini ukazala i na važnos neolimpijskih sportova

Televizija Pink je još jednom sjajnom reportažom o Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije, Olimpijskim igrama u Riu i značaju celokupnog sporta skrenula pažnju koliko je zdravo i veoma bitno baviti se sportom. 

Ovom prilikom akcenat je stavljen na Zakon o sportu i na Sportski savez Srbije kome je dat jedan veoma zahtevan zadatak da sprovede Zakon na teritoriji Republike Srbije i u lokalnim samoupravama, da svaka opština u Srbiji ima sportski savez. Još jednom hvala olimpijcima na izvanrednim uspesima koji su za ponos i pamćenje kao i neolimpijskim sportovima koji iz dana u dan ostvaruju izvanredne rezultate.

Još jedan podsetnik za V međunarodni sajam sporta koji će se održati na beogradskom sajmu u halama 1 i 1a u periodu od 25. do 27. novembra 2016. godine

VIDIMO SE NA SAJMU !!!

Konferencija za štampu Sportskog saveza Srbije

U Sport Pub-u održana je konferencija za štampu Sportskog saveza Srbije, prisutnima su se obratili Aleksandar Šoštar, predsednik saveza, Velizar Đerić, podpresednik saveza, Nemanja Svjetličić, direktor Sajma Sporta, Dane Korica, savetkik predsednika saveza i Slobodan Đurić, koordinator komisije za informisanje i član upravnog odbora Sportskog saveza Srbije. 

Na ovoj konferenciji pričalo se o aktivnostima Sportskog saveza Srbije, predstojećem V međunarodnom sajmu sporta i Olimpijskim igrama u Riu.

Delegacija Sportskog saveza Srbije u poseti budućim članovima

Dana 31.8.2016. godine je delegacija Sportskog saveza Srbije posetila opštinu Knić i Lapovo u cilju poboljšanja rada sportskog saveza na lokalu i poštovanja Zakona o sportu i pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta. 

Ispred našeg saveza bili su prisutni: Slaven Radonić dipl. pravnik;
Nemanja Svjetličić mr. ecc i Miloš Marković mr. menadžmenta, a ispred domaćina u Kniću su bili predsednik opštine Zoran Đorović sa saradnicima, a u opštini Lapovo predsednik opštine Slavoljub Saša Ivković. 

Zaključak ove posete je da sportski savezi u ove dve opštine moraju da organizuju skupštine da svu potrebnu dokumentaciju dostave SSS-je za članstvo i da svoje programe dostave svojim opštinama kako bi se uradili kriterijumi za finansiranj klubova i sportskog saveza na lokalu.

Čelnici Sportskog saveza Srbije u Zrenjaninu
06.09.2016

Upravni odbor Sportskog saveza Srbije održao je danas redovnu sednicu u Zrenjaninu, u sklopu aktivnosti tog najvišeg tela Saveza da obilazi i druge sredine u zemlji, van Beograda, i pritom razgovara i o lokalnim sportskim temama i problemima. Čelnike Sportskog saveza Srbije, predsednika Saveza Aleksandra Šoštara i savetnika predsednika dr Daneta Koricu, sa saradnicima, pre početka radnog dela sednice primio je gradonačelnik Čedomir Janjić, u prisustvu predstavnika Sportskog saveza grada Zrenjanina, generalnog sekretara Sima Salapure i predsednika Upravnog odbora Rajka Petrovića.

Predsednik Sportskog saveza Srbije, nekadašnji proslavljeni golman državne vaterpolo reprezentacije, Aleksandar Šoštar objašnjava zašto su se čelnici Saveza okupili baš u našem gradu.

- Zrenjanin nije prvi niti poslednji grad u kom Sportski savez Srbije održava redovnu sednicu i to je jedan trend koji smo mi uveli 2009. godine i normalno je da Zrenjanin bude među tim gradovima, između ostalog i zbog svoje velike sportske tradicije i istorije. Takođe, kao Sportski savez smo različitim povodima već dolazili u Zrenjanin i siguran sam da ovaj današnji povod nije poslednji put da smo ovde prisutni. Sportski savez Srbije po prirodi svog delovanja mora biti prisutan širom zemlje. Zrenjanin je grad velikih sportskih šampiona, u svim sportovima, i tokom razgovora s gradonačelnikom imali smo priliku da čujemo da se obnavlja sportska infrastruktura i to je ono što je najvažnije, što je jako dobro i što je zalog za budućnost – istakao je Šoštar.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Simo Salapura kaže da je ovo još jedna u nizu poseta visokih sportskih institucija gradu Zrenjaninu.

- Pre nekoliko nedelja ugostili smo Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimira Bateza, danas je sa nama predsednik Sportskog saveza Srbije Šoštar, teme su, naravno, sportske, znamo da Zrenjanin ima i dugu tradiciju organizovanja velikih sportskih manifestacija, dobru infrastrukturu i uređen sistem funkcionisanja sporta u gradu. U pitanju su i nove odredbe Zakona o sportu koje su počele da se primenjuju i u punom kapacitetu će se primenjivati od februara naredne godine. Klubovi će morati da se tome prilagode i nadamo se da će to doprineti još boljem funkcionisanju svih kategorija sporta i sportskih objekata u gradu – objašnjava Salapura i dodaje da Sportski savez grada ostvaruje dobru saradnju i sa pokrajinskim i sa Sportskim savezom Srbije, te da je zasedanje Upravnog odbora nacionalnog Sportskog saveza i svojevrsno priznanje za grad Zrenjanin i dodatni motiv da se u narednom periodu radi još bolje i više i opravda epitet jednog od najbolje organizovanih sportskih saveza u državi.

Radni deo sednice Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije bavio se aktuelnim pitanjima funkcionisanja i rada Saveza, pa su njegovi članovi odlučivali o predlogu redovnih programa sa finansijskim potrebama Sportskog saveza Srbije i nacionalnih granskih saveza za neolimpijske sportove za 2017. godinu, o prijemu u članstvo Sportskog saveza Srbije, a izvršeno je i imenovanje predsednika i arbitara Stalnog arbitražnog suda.


Sportski savez Srbije
Sportski savezi u svakom gradu i opštini

7. septembar - Svaki grad i opština u Srbiji moraju da imaju, prema novom Zakonu o sportu, sportski savez jer jedino na taj način sportske organizacije u lokalnim samoupravama mogu da konkurišu za budžetska sredstva. Sportski savez Srbije će pomoći da  se, tamo gde ih nema, osnuju a  tamo gde postoje da dobiju maksimalnu podršku političkih struktura u radu – istaknuto je na konferenciji za medije Sportskog saveza Srbije.
- Na poslednjem sastanku Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije u članstvo smo primili sedam novih opštinskih i gradskih sportskih saveze i to iz Inđije, Plandišta, Kučeva, Madveđe, Novog Bečeja i Crne Trave – rekao je Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije.-Trenutno 138 teritorijalnih sportskih saveza je učlanjeno u Sportski savez Srbije i očekujemo da do kraja godine budu svi učlanjeni. Predali smo  programe neolimpijskih granskih sportskih saveza za finansiranje u idućoj godini i sada je na potezu Ministarstvo omladine i sporta Srbije koje raspodeljuje sredstva na osnovu kriterijuma.
Šoštar, koji je kao delegat Tehničkog vaterpolo komiteta bio u Riju, čestitao je svim osvajačima medalja na OI i ostalim olimpijcima istakavši da su uspesi rezultat velike finansijske podrške države srpskom sportu.
- Dočekali smo, sa velikom radošću olimpijce, i ispratili sa velikim nadama paraolimpijce, tako da su protekli meseci bili prepuni događaja. Biti olimpijac je za svakog sportistu ispunjenje sna  i kruna karijere. Olimpijske igre u Riju, koji je divan grad, protekle su bez ijednog većeg incidenta, ali su za učesnike bile dosta naporne zbog udaljenosti borilišta. Vaterpolisti su doneli novo zlato posle Seula 1988. i  nastavili kontinuitet uspeha ovog sporta – izneo je neke utiske Aleksandar Šoštar.
Dr Dane Korica savetnik predsednika Šoštara, takođe je čestitao je srpskim sportistima na uspešnom predstavljanju Srbije u Riju i rekao je da  još 31 opština i grad nemaju  sportske saveze:
- Naše delegacije obilaze Srbiju i pomažu da se čelnici u lokalnim samoupravama upoznaju sa Zakonom o sportu i šta neke odredbe koje se konkretno odnose na formiranje sportskih saveza u  lokalnoj upravi, donose sportu. Imamo izuzetno razumevanje i sjajan prijem prilikom svake posete, razgovaramo i sa predsednicima opština i gradova. Stalno ističemo da  se u gradovima i opštinama stvaraju šampioni  i da  velikih asova neće biti ni na nivou države ako nemamo dobro razvijen, sistemski uređen i finansijski kvalitetno podržan sport u svakom gradu. 
Velizar Đerić, potpredsednik Sportskog saveza Srbije i prvi čovek Asocijacije „Sport za sve“ Srbije, istako je uspešno učešće srpskih sportista na festvalu rekreacaje u julu u  Ulmu i posebno naglasio značaj ogromne podrške države sportistima:
- Imamo najbolje finansiranje sporta od svih zemalja u regionu i  ogromnu ulogu u stvaranju ovog sistema koji je doneo i velike uspehe, ima Ministarstvo omladine i sporta Srbije. Ulm je pokazao koliko su rekreativne aktivnosti značajne u zapadnim zemljama jer se okupilo 15.000 vežbača i 150.000 posetilaca. Asocijacije „Sport za sve“ Srbije biće od 21. do 25. septembra domaćin  festivala ekipa velikih kompanija i korporacija u Sutomoru na kome se očekuje dolazak selekcija iz devet zemalja.
Mr Nemanja Svjetličić obavestio je da će se Sajam sporta održati od 25. do 27. novembra u Hali 1 i 1 „A“ Beogradskog sajma:
- Održali smo sastanak sa predstavnicima 87 granskih saveza  i želja nam je da on bude još uspešniji nego prošle godine, kada ga je posetilio 60.000 ljubitelja sporta. Ove godine će seminari biti u hali 1 „A“ da bismo  izolovali predavače  i učesnike od graje u glavoj sali. Prošle godine je bilo više od 30 seminara i predavanja.  Svi savezi su pripremili programe i  na jednom mestu ponovo ćemo videti sva dostignuća našeg sporta - naglasio je mr Svejetličić.
Slobodan Đurić, član UO Sportskog saveza Srbije, obestio je o uspešnom učešću srpskih đaka na Igrama mladih u Splitu i  zahvalio se  Branimiru Subašiću, nekadašnjem fudbaleru Železnika i Crvene zvezde i reprezentativcu Azarbejdžana na gostoprimstvu u njegovom lokalu  „Sport pab“.Osvajanje vrha Avale


Ambasada Malezije organizovala je promotivnu trku penjanja na vrh tornja Avale. Suvajba Nasir, legendarna atletičarka Malezije, trčala je sa rekreativcima iz Srbije.
Skup je otvorio savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, Dane Korica, koji je bio u pratnji člana Upravnog odbora SSS Slobodana Đurića.
Bridž savez Srbije
Predsedniku
Generalnom sekretaru

Poštovani prijatelji

Želimo da Vam uputimo iskrene čestitke povodom velikog uspeha srpske univerzitetske-studenske reprezentacije ostvarenom na Svetskom Univezitetskom prvenstvu u timskom sastavu u Poljskoj i osvojenoj brozanoj medalji.

Molimo Vas da prenesete iskrene čestitke svim članovima i članicima neše ekipe.

Ovaj rezultat predstavlja podstrek da postoji budućnost bridž sporta u Srbiji.

S  poštovanjem sportski pozdrav,

        Predsednik                                                           Savetnik predsednika
        Aleksandar Šoštar                                                dr Dane Korica


Poseta opštini Veliko Gradište
22.08.2016.

Delegacija Sportskog saveza Srbije je u okviru svojih aktivnosti na usklađivanju rada sportskih saveza lokalnih jedinica samouprave sa Zakonom o sportu i pomoći oko osnivanja sportskih saveza u opštinama gde nisu do sada postojali, posetila opštinu Veliko Gradište.


Sastanku su prisustvovali predsednik opštine gospodin Dragan Milić i direktor javne ustanove Sportski centar Veliko Gradište, gopodin Saša Branković sa saradnicima dok su Sportski savez Srbije predstavljali Prof. dr Nenad Đurđević, predsednik komisije za pravna pitanja SSS, dr Dane Korica, savetnik predsednika SSS i Slobodan Hranisavljević, stručni saradnik.

U sadržajnom razgovoru je dogovorena pomoć pri osnivanju sportskog saveza opštine kao i drugi detalji koji će obezbediti da sport u Velikom Gradištu i svi njegovi učesnici budu deo jedinstvenog sistema sporta u Republici.

Domaćini su sa delegacijom Sportskog saveza Srbije obišli najznačajnije sportske objekte u Velikom Gradištu i upoznali ih sa budućim planovima u izgradnji sportske infrastrukture i mogućnostima za smeštaj sportista.


VATERPOLO SAVEZ SRBIJE
B E O G R A D
22. avgust 2016.

Poštovani prijatelji,

Želimo da Vam uputimo iskrene čestitke povodom velikog uspeha naših vaterpolista ostvarenog na Olimpijskim igrama u Riju 2016 i osvojenoj zlatnoj
medalji na čelu sa selektorom Dejanom Savićem.

Vaterpolisti su svojim velikim znanjem, zalaganjem I hrabrošću pokazali da
su neprikosnoveni u svetskim okvirima I da nemaju pravog protivnika. Objedinjavanje svih mogućih titula to I potvrdjuje.

Čestitke upućujemo svim reprezentamativcima, njihovim trenerima i saveznom selektoru.

Sa poštovanjem

        Predsednik                                                           Savetnik predsednika
        Aleksandar Šoštar                                               dr Dane Korica 

Odbojkaški savez Srbije
B E O G R A D
22. avgust 2016.

Poštovani prijatelju

Želimo da Vam uputimo iskrene čestitke povodom velikog uspeha srpske odbojke ostvarenom na Olimpijskim igrama u Riju 2016 i osvojenoj srebrnoj medalji odbojkašica na čelu sa selektorom Terzićem. Ovaj tim je pokazao da mu pripada vrh svetske odbojke.

Odbojkašice su svojim velikim zalaganjem i neustrašivošću pokazale čitavom svetu da je jedan od najboljih timova na svetu.

Molimo Vas da prenesete iskrene čestitke svim obojkašicama i selektoru Terziću.

S  poštovanjem sportski pozdrav,


        Predsednik                                                           Savetnik predsednika
        Aleksandar Šoštar                                               dr Dane Korica 


Dane Korica: Ivana za sva vremena!

Dok je ona skakala udalj, mi smo, pored televizora, skakali uvis! Skačemo zajedno. Ivana Španović i Srbija. Za medalju.

Posle 60 godina otvorena je nova stranica naše atletike. O tome priča Dane Korica, legenda naših atletskih staza. I ne samo o tome, već i o novoj stazi uspeha srpskih sportista na Olimpijskim igrama u Riju.

* Posle dugog posta, stigla je atletska olimpijska medalja za nas.

- Ivanin uspeh je istorijski. Pre nje bili su veliki šampioni: Vera Nikolić, Nenad Stekić, Dragutin Topić, Snežana Pajkić... A i ja sam nešto trčao.

* Pored tih veličina, samo se Ivani posrećilo da donese olimpijsko odličje.

- Druga su sada vremena i drugo okruženje. Atletika je napredovala, ne samo takmičarski. Današnji atletičari pored sebe imaju cele timove. Mi u ono vreme, neki put nismo imali ni trenera.

* Ivana kaže da nije baš zadovoljna osvojenom bronzom.

- Ja sam zadovoljan, ali je kao sportista razumem jer je cele godine bila najbolja. Nama je ta njena medalja velika i mi smo zbog toga neizmerno srećni.

* Kakva je budućnost naše atletike?

- Velika. U Srbiji sada postoje svi uslovi za razvoj ovog sporta. Dobijamo priznanja, ne samo za osvojene rezultate, već i za organizaciju međunarodnih takmičenja.

* Šta ste još pored atletike pratili na Olimijadi?

- Pratim sve naše sportiste i svi su me oduševili svojom borbenošću i izgaranjem za svoju zemlju. I ne samo oni koji su osvojili medalje. Mada njima pripada sva slava.

* Ko vas je posebno oduševio?

- Naši košarkaši, vaterpolisti i odbojkašice. Pored Štefaneka, Bogdanovićeve, Španovićeve, kajakaša, oni su ispunili moje srce milinom.

* Da li Srbija posvećuje dovoljno pažnje našim vrhunskim sportistima?

- U zemlji su konačno shvatili da je sport najbolji ambasador naše države.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju mimo sporta?

- Rođendan moje unuke Andrijane Ane. Rođena je u avgustu kada su najlepši sportski događaji, kao što je i ova olimpijada.

* Da li će vas ona naslediti u atletici?

- Ne verujem, ona se opredelila za nauku. Najbolji je učenik Hemijske škole na Banovom brdu. I svako treba da bude tamo gde je najbolji.


Kajakaški savez Srbije
B E O G R A D
18
.avgust 2016.

Poštovani prijatelji,

Želimo da Vam uputimo iskrene čestitke povodom velikog uspeha ostvarenom na Olimpijskim igrama u Riju 2016 i osvojenoj srebrnoj medalji našeg dvojca u sastavu Marko Tomićević i Milenko Zorić.

Ovaj tandem je svojim velikim znanjem i neustrašivošću pokazao čitavom svetu daje jedan od najboljuh dvojaca u K2 na 1000m i da pripada svetskom kajakaškom vrhu.

Molimo Vas da prenesete iskrene čestitke Marku i Milenku kao i stručnom štabu.

Čestitke upućujemo svim našim kajakšima koji su na OI Rio 2016 sa željom da i u sledećim trkama pokažu svoje sportske vrednosti.

S poštovanjem,

       

        Predsednik                                                           Savetnik predsednika
        Aleksandar Šoštar                                               dr Dane Korica 


ATLETSKI SAVEZ SRBIJE
B E O G R A D
18
.avgust 2016.

Poštovani,

Ovim putem želimo da uputimo čestitke Ivani Španović na osvajanju bronzane medalje na Olimpijskim igrama ostvaren novim državnim rekordom od 7,08 metara. Ivana je i ovoga puta pokazala da na svakom nastupu daje svoj maksimum i kako se bori za boje svoje zemlje. Opet nas je učinila srećnim i ponosnim što imamo takve sportiste koji svojim nastupima promovišu našu zemlju na najbolji mogući način.
Takođe upućujemo čestitke njenom stručnom štabu i kolektivu Atletskog saveza Srbije koji su svojim radom i angažovanjem dali svoj doprinos ovom velikom uspehu naše atletike i našeg sporta u celini.

S poštovanjem,

        Predsednik                                                           Savetnik predsednika
        Aleksandar Šoštar                                               dr Dane Korica 


TEKVONDO ASOCIJACIJA SRBIJE
B E O G R A D
18.avgust 2016.
Predsedniku i
Generalnom sekretaru

Poštovani prijatelji,

Želimo da Vam uputimo iskrene čestitke povodom velikog uspeha ostvarenom na Olimpijskim igrama u Riju  i osvojenoj srebrnoj medalji Tijane Bogdanović u kategoriji do 49 kilograma.

Tijana je svojim velikim znanjem I neustrašivošću pokazala čitavom svetu da i sa samo osamnaest godina može da se dosegne do vrha. Mi joj želimo još mnogo velikih takmičenja i pregršt medalja.

Čestitke upućujemo i Tijaninom treneru Draganu Joviću  i saveznom selektoru.

S poštovanjem,

        Predsednik                                                           Savetnik predsednika
        Aleksandar Šoštar                                               dr Dane Korica 


Sportski savez Srbije posetio opštinu Kovačica
17.08.2016.
U opštini Kovačica održan je sastanak kome su prisustvovali zamenik predsednika opštine, gospodin Jan Husarak, predsednik skupštine opštine Zlatko Šimak, pomoćnik predsednika skupštine Saša Radović, načelnik društvenih delatnosti gospođa Tanja Bubeskov I sekretar sportskog saveza opštine Kovačica gospodin Vasile Stoja. Sportski savez Srbije su predstavljali Miodrag Šebek, Miloš Marković i Milan Šobot. Dogovoreni su detalji oko učlanjenja Sportskog saveza opštine Kovačica u Sportski savez Srbije, razmotreni su pojedini detalji novog Zakona o sportu i obaveza organizacija u sistemu sporta koji iz njega proističu. Razmotreni su modeli buduće saradnje i pomoći koju Sportski savez Srbije pruža svojim članicama. Sa zadovoljstvom je konstatovano da u opštini Kovačica opštinsko rukovodstvo, sportski savez i klubovi – sportske organizacije funkcionišu veoma uspešno.
RAVAČKI SAVEZ SRBIJE
B E O G R A D

17.avgust 2016. 
Poštovani i dragi prijatelji, 

Imamo izuzetnu čast i veliko zadovoljstvo da Vašem i našem Davoru Štefaneku čestitamo veliki uspeh i osvajanje ZLATNE, dugo očekivane olimpijske medalje. 

Štefanek je osvajanjem zlatne medalje, obradovao sav narod u Srbiji i sve one koji znaju i poštuju sportske rezultate. 
Njegov zlatni nastup pokrenuo je naše sportiste da se još više bore i ostvaraju treofeje. 
Veliki šampion je pokazao kako se bori za svoju zamlju, grad, roditelje i ovaj sport. 
Hvala ti Davore na radosti koju si uneo u naše domove i među našu decu. 
Primite iskrene čestitke svi u Savezu, njegovom klubu, kao i treneru Damjanoviću, takođe velikom šampionu. 

U ime Sportskog saveza Srbije

Predsednik, Aleksandar Šoštar
Savetnik predsednika, dr Dane Korica

Poseta Sportskog saveza Srbije opštini Plandište
16.08.2016.

U opštini Plandište održan je sastanak kome su prisustvovali predsednik opštine, gospodin Jovan Repac, zamenik predsednika Goran Donevski, član opštinskog veća zadužen za sport Bojana Jovanović, načelnica opštinske uprave Aleksandra Odavić Mak, predsednik Sportskog saveza Plandište Jovica Selaković i sekretar Milan Puđa. Sportski savez Srbije su predstavljali Slobodan Hranisavljević, Dragan Šešum i Milan Šobot.
Dogovoreni su detalji oko učlanjenja Sportskog saveza opštine Plandište u Sportski savez Srbije, razmotreni su pojedini detalji novog Zakona o sportu i obaveza organizacija u sistemu sporta koji iz njega proističu. Razmotreni su modeli buduće saradnje i pomoći koju Sportski savez Srbije pruža svojim članicama. Sa zadovoljstvom je konstatovano da u opštini Plandište opštinsko rukovodstvo, sportski savez i klubovi – sportske organizacije funkcionišu veoma uspešno i pored objektivnih problema, u prvom redu nedostatka sportske infrastrukture ili njenog lošeg trenutnog stanja.


Festival joge 2016

Sedmi međunarodni festival joge – Srbija 2016, održao se 13 i 14. avgusta 2016. godine na beogradskoj Adi, u organizaciji Joga saveza Srbije i Međunarodne joga Akademije, uz pokroviteljstvo Evropske joga federacije.

Na Međunarodnom festivalu joge u Beogradu susrešće se Učitelji, instruktori joge iz sveta i iz Srbije koji će predstaviti različite stilove i pristupe praktikovanju joge. U duhu propoznavanja, razumevanja i poštovanja različitosti mnoge škole joge predstaviće svoje aktivnosti.

Festival je otvorio savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica.

U Ulmu sjajna promocija Sportskog saveza Srbije

Delegacija Sportskog saveza Srbije, koju su predvodili  Velizar Đerić potpredsednik SSS i predsenik Asocijacije „Sport za sve“ i  dr Dane Korica savetnik prdsednika Sportskog saveza Srbije, boravila je u Ulmu u Nemačkoj od 27. jula do 1. avgusta na najvećem evroskog festivalu  rekreacije i sporta, na kome je učestvovalo oko 15.000 takmičara u 700 ekipa iz cele Evrope. Takmičenja je za pet dana ispratilo preko 120.000 posetilaca.
Srpski sport predstaljale su aerobik gimnastičarke kluba Gaudium NS plus iz Novog Sada. Takmičarka Ivana Brzak zauzela je treće mesto i donela medalju srpskoj delegaciji, dok je Tijana Rudek bila peta. U ekipi iz Novog Sada bile su Ivana Brzak, Tijana Rudek, Ana Stojšić, Nikolina Gašić i Maša Čabarkapa kao i treneri Larisa Porobić i Radomir Radulović. Predstavnik Gimnastičkog saveza Srbije bio je Geza Mikeš. 
- U Ulmu smo bili primljeni na izuzetno visokom nivou i domaćini su učinili sve da se osećamo kao kod kuće – istakao je Velizar Đerić sumirajući utiske na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare. – Sportski savez Srbije imao je zaista sjajnu promociju u ovom nemačkom gradu. A Asocijacija „Sport za sve“ Srbije  je uspostavila, izuzetnu saradnju sa istaknutim sportskim radnikom Ivanom Babićem iz „Fonda dr Laza Lazarević“. Pre nekoliko godina smo sa predstavnicima Ulma započeli pregovore i poseta njihovom gradu na Dunavu, je potvrda početka odlične saradnje.
Dr Dane Korica je istakao da će boravak u Ulmu svima ostati u divnoj uspomeni.
- I Ulm, koji je kao i Beograd na Dunavu, ima tvrđavu kao što je naš Kalemegdan, a na jednom od najprometnijih mesta koja obilaze turisti je ogroman mural Beograda.  Organizatori ovog festivala raspolažu sa 56 miliona evra u budžetu za sport i rekreaciju, a bio je otvoren za sve do sedam do 77 godina. Domaćini su pozvali sve naše sportske saveze da im pošalju predloge za saradnju i ponudili izvanredne uslove za pripreme naših klubova i selekcija. Gimnastički savez Srbije je odabrao klub Gaudium NS plus iz Novog Sada da predstavlja Srbiju i dobili smo ogroman aplauz u toku takmičenja. Domaćini su  u medijima istakli da je učešće srpske delegacije uveličalo njihovu manifestaciju. Bio nam je plaćen put i boravak i proveli smo nekoliko prekrasnih dana u gradu koji je živeo za gimnastički festival...
Dr Korica je posebno naglasio da predstavnici Ulma žele da nastave saradnju:
- Bili smo izuzetno srdačno primljeni kod kod gradonačelnika Ulma Gitera Čiša. Izvanredni domaćini bili su nam Gerhard Semler, rukovodilac odeljenja za sport i Kristijan Bejne, državni sekretar obrazovanja i sporta u vladi Nemačke ujedno i direktor festivala , koji su nam na rastanku poručili da je Srbija dobrodošla i naredne godine.
Izuzetno posećenoj konferenciji za medije prisustvovali su i Slobodan Đurić, član UO Sportskog saveza Srbije, članovi stručnih timova sportskog saveza Srbije mr Nemanja Svjetličić, Dragan Šešum i Slobodan Hranisavljević, istaknuti bokserski stručnjak legendarni dr Miroslav Popović kao i druge ugledne zvanice.
Slobodan Đurić je na kraju pozdravio sve prisutne u ime predsednika SSS Aleksandra Šoštara, koji je visoki predstavnik LEN na Olimpijskim igrama u Brazilu.
Foto: Info centar

SATNICA srpskih sportista na OI u Riju

Kalendar takmičenja svih srpskih sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
Olimpijski tim Srbije u Rio de Žaneiru broji 103 člana, a boriće se u 14 sportova (od toga 54 u 11 pojedinačnih sportova - atletika 12, biciklizam 2, veslanje 4, kajak 10, plivanje 4, rvanje 3, stoni tenis 1, streljaštvo 9, tekvondo 2, tenis 6, džudo 1, kao i 49 takmičara u četiri tima u tri ekipna sporta: vaterpolisti 13, košarkašice 12, košarkaši 12, odbojkašice 12).

DONOSIMO VAM CELOKUPAN KALENDAR, odnosno SATNICU takmičenja svih srpskih sportista.

***VAŽNA NAPOMENA - na ovu satnicu dodajte +5 časova, jer je reč o vremenu u Brazilu. Takođe, moguće je da će doći do pomeranja satnice, koju smo dobili od Olimpijskog komiteta Srbije.

U agendi su dati: dan, datum, vreme takmičenja, sport, disciplina, sportista.


Sportski savez Srbije posetio opštinu Inđija

Delegacija Sportskog saveza Srbije u sastavu, Dragan Šešum, Sportski director, Miloš Marković I Milan Šobot, posetili su opštine Inđija I sa predstavnicima opštine I sportskog saveza popričali su o novom Zakonu o sportu I stanju u opštine Inđija. Ispred opštine I sportskog saveza sastanku su prisustvovali Nemanja Milojević, šef kabineta predsednika opštine I Milan Bodiroža sekretar saveza. Pribavljena su sva neophodna dokumenta kako bi se Sportski savez opštine Inđija primio u članstvo Sportskog saveza Srbije.


Sportsdki savez Srbije posetio Novi Bečej

Delegacija Sportskog saveza Srbije je dana 08.08.2016. godine posetila Novi Bečej i tom prilikom održala sastanak sa domaćinom, predstavnicima Sportskog saveza opštine Novi Bečej i predsednikom opštine, gospodinom Sašom Maksimovićem. U sadržajnom i konstruktivnom razgovoru razmotrene su obaveze koje proističu iz Zakona o sportu i podzakonskim aktima a koje se odnose na funkcionisanje sistema sporta u jedinicama lokalne samouprave, buduće saradnje dva saveza i konkretnoj pomoći Sportskog saveza Srbije u realizaciji ovih zadataka. 

U razgovorima su učestvovali u ime Sportskog saveza opštine Novi Bečej Siniša Tajkov, predsednik saveza i Vladimir Galetin, sekretar saveza  a Sportski savez Srbije su predstavljali Dane Korica, Nemanja Svjetličić i Slobodan Hranisavljević.

Delegacija SSS putuje u Ulm

Potpredsednik Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić i savetnik Dane Korica, predvodiće delegaciju naših sportista gimnastičara na „Landes turn festu“, tradicionalnom međunarodnom festivalu, koji će se održati od 27. do 31. jula u nemačkom gradu Ulmu. U ova četiri dana na ovoj manifestaciji učestvovaće oko 15.000 sportistkinja i sportista iz preko 700 klubova i udruženja. Domaćin je pokrajina Baden – Virtemberg.

Uz gimnastiku, održaće se takmičenja u aerobiku, trambolini, fistbolu, odbojci a deo manifestacije biće posvećen inkluzivnom takmičenju osoba sa invaliditetom. Biće održan i sajam sporta. Đerić i Korica će u Ulmu, održati više sastanaka sa lokalnim sportskim funkcionerima i predstaviće aktivnosti SSS, kao najveće ne vladine organizacije na Balkanu.


"Sportske igre mladih" i u Srbiji postale brend 

U Beogradu, na terenima Ade Ciganlije od 19 do 23 jula,  održan je završni krug državnog prvenstva "Sportskih igara mladih Srbije". U takmičenjima u devet sportova u okviru Sportskih  igrara mladih 2016. godine, u Srbiji je učestvovalo oko 50.000 mališana.  Učesnici ove manifestacije takmičili su se od 4. aprila  do 5 jula., u 32 grada Srbije. Oni najbolji, pobednici na gradskim  i regionalnim takmičenjima, izborili su pravo da učestvuju na Državnom prvenstvu.

Na finalnim turnirima u Beogradu, učesvovalo je čak 950 mladih takmičara. Medalje najuspešnijima uručili su pomoćnik ministra sporta Uroš Zeković,  Vladimir Pajić ispred Gradskog sekretarijata za sport Grada Beograda, kao i predstavnici sponzora i prijatelja Igara. Izjavu nam je dala Ivana Jovanović, supervizor igara.

- Igre sprovedene ove ove godine u Srbiji su zaista uspele. Učesnici igara poneli su mnogo osmeha i sigurno će dugo pričati o igrama. Sve pohvale svima i veliko hvala malim sportistima, trenerima, profesorima kao i koordinatorima SIM u svim gradovima Srbije. Zajedno smo pobedili i igre su zakon – istakla je Ivana Jovanović, supervizor SIM.

Pod sloganom “Živimo život bez droge jer droga uzima život” već dve decenije krstare sportskim terenima i halama Sportske igre mladih. Ova  sjajna manifestacija namenjena osnovcima postala je popularni brend među najmlađima i njihovim roditeljima, a do sad su Igre okupile preko milion malih sportista. Polako ali sigurno Sportske igre mladih menjaju život i navike dece na Balkanu u 21. veku. Održavaju se 20 godina u Hrvatskoj, u Bosni traju već šest godina, a kod nas ovo je treća godina.

- Pohvale za organizaciju igara ove godine, stižu sa svih strana. Meni je lično važno da su igre ove godine prevazišle sva očekivanja, kako u sportskom tako i u organizacionom delu. Moram da se posebno da se zahvalim kolegama iz Organizacionog odbora za državno SIM prvenstvo, profesorki Zorici Mijatović iz Smedereva, trenerima Ivanu Krgoviću i Ivanu Steljiću, koji su bili deo mog sportskog SIM tima.

Inače, najbolje plasirani timovi i pojedinci obezbedili su  učešće na međunarodnom finalnom takmičenju, koje će se od 21. do 27. avgusta održati u Splitu. 

- Cilj je da igre iz godine u godinu budu sve bolje. U ovoj organizaciji se trude kako bi deca u Srbiji, oni koji se već bave sportom, ali i klinci koji nisu u trenažnom procesu mogli potpuno beslatno da se oprobaju u takmičenjima i ostvare neke svoje snove. Igre su jako važne za ceo region, ne samo za takmicarski deo nego i za samo druženje dece. Predsednik SIM Srbije je Gordan Todorović, gen. sek Ana Stanković, sportski direktor Jovan Janković, uz ogromnu podršku izvršnog direktora SIM na nivou regiona Tihomira Gudića i pokretačku snagu i energiju idejnog tvorca i predsednika Igara na nivou regiona Zdravka Marića. Imamo zahteve iz mnogih delova Srbije, sa zahtevima da budu domaćini igara naredne godine. To je snaga igara – zaključila je Ivana Jovanović. 

Igre mladih 2016. realizovane su pod pokroviteljstvom VLADE REPUBLIKE SRBIJE, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda, Gradskog sekretarijata za sport, Gradskog sekretarijata za obrazovanje i Sportskog saveza Beograda. Veliku podršku su pružila i preduzeća Beokom Beograd, Gradsko saobraćajnog preduzeće Beograd i Hitna pomoć grada Beograda, Ada Ciganlija. A tu su  društveno odgovorne kompanije Coca – cola, Telekom Srbija sa brendom MTS, IMLEK AD sa brendom „Moja kravica”, Lasta autoprevoznik I hotel Falkenstajner.


Evropske univerzitetske igre 2016.

Jasnić: Zadovoljni nastupima studenata

Lepe vesti stižu nam sa letnjih Evropskih univerzitetske igara, koje se održavaju od 12. do 25. jula u hrvatskim gradovima Zagreb i Rijeka. Do sada su predstavnici srpskih univerziteta osvojili osam medalja (šest šahisti, zlato rukometaši i bronzu košarkašice). Našu delegaciju predvodi predsednik USSS Siniša Jasnić, a u delegaciji koja je posetila borilišta u Zagrebu bili su prodekan Univerziteta u Beogradu dr Ivanka Popović, Slobodan Đurić član UO Sportskog saveza Srbije, profesor prava Vladimir Vuletić, Mensur Memić potpredsednik USSS, generalni sekretar Đoko Čučković i savetnik USSS Stefan Kovačević.

- Generalno smo zadovolji učešćem naših sportista posle prve polovine igara. Na to ukazuju rezultati koje smo postigli. Čestitam medalje šahistima i šahistkinjama. Veliki uspeh su napravili rukometaši Univerziteta u Nišu. Pobedili su višestrukog studentskog prvaka Evrope Univerzitet Minjo. Portugalci su prošle godine bili svetski univerzitetski prvaci u Koreji. Osim toga i košarkašice su nas obradovale svojom bronzanom medaljom. Prijatno su nas u prvoj fazi takmičenja iznenadili i futsaleri Univerziteta u Beogradu, koji su osvojili prvo mesto u svojoj grupi, pored favorizovanih Portugalaca i time otvorili put ka polufinalu takmičenja. Odbojkašice i odbojkaši su zabeležili po dve pobede, i tako istakli kandidaturu za visok plasman. Očekuju nas još pet dana takmičenja, gde ćemo imati naše predstavnike u džudou, badmingtonu, košarci tri na tri, golfu i tekvondou – istakao je predsednik USSS Siniša Jasnić.

Za vikend Zagreb su posetili ministar omladine i sporta Srbije, Vanja Udovičić i njegov pomoćnik Uroš Zeković.

- Ovom prilikom želim da se zahvalim ministru Udovičiću, koji je našaao vremena da dođe u Zagreb. On je sa svojim saradnikom, pomoćnikom Zekovićem, posetio jedan broj naših takmičara i obavio razgovore sa predstavnicima EUSA i ministrom sporta Hrvatske. U tim razgovorima najviše reči je bilo oko organizacije regionalne studentske lige a posebno sa predstavnicima EUSE, vezano za organizaciju Evropskioh univerzitetskih igara 2020. u Beogradu i predstojećoj sednici Izvršnog komiteta EUSA, koja će biti održana od 10. do 13. novembra u našem glavnom gradu. Na kraju želim da se zahvalim i čelnicima Univerzitetskog sportskog saveza Hrvatske, na razumevanju i pomoći, oko učešća naših ekipa na igrama u Zagrebu i Rijeci, rukovodiocima Harisu Pavletiću i Zrinku Ćustonji – zaključio je Jasnić


Rogatica domaćin 53. MOSI igara

Na svečan način, u prisustvu velikog broja posetilaca u gradiću Rogatica otvorene su 53. tradicionalne međuopštinske omladinske sportske igre - MOSI  „Rogatica 2016“. Ovo je jedna od najvećih amaterskih omladinsko sportskih manifestacija na Balkanu. Sportski savez Srbije, je suorganizator MOSI igara. Savetnik predsednika SSS dr Dane Korica, zajedno sa zamenikom predsedavajućeg u Veću ministara BiH Mirkom Šarovićem uručivao je medalje najboljih sportistima.Na Igrama učestvuju ekipe iz 27 opština sa više od 1.900 sportista sa tromeđe Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH sa 160 muških i 77 ženske ekipe koje će se takmičiti u 14 sportskih grana. Za 4 dana, koliko će trajati (od 13. do 17. jula) biće odigrano više od 500 sportskih susreta, a najuspešnijim takmičarima biće uručeno preko 900 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja.

Inače, otvaranju Igara predhodilo je dolazak zastava Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH koje su uneli istaknuti sportisti grada domaćina, čija ekipa sa 146 sportista je i najbrojnija na MOSI igrama.

- Tradicija ovog takmičenja je velika. Lepo je videti skoro 2.000 sportista na otvaranju.  Rogatičani su pokazali da vole sport. Sportski savez Srbije je suorganizator MOSI igara i godinama unazad vrlo smo zadovoljni kako sve protiče. Ovde se rađaju budući šampioni – istakao je Korica.Akcija "Šta treniraš" se nastavlj

Miroslav Čučković, predsednik opštine
Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške i premijer Srbije Aleksandar Vučić, svečano su otvorili renoviranu sportsku halu u 
Obrenovcu. Sa mališanima su se družili i ministri sporta Vanja Udovičić i kulture Ivan Tasovac, kao i gradonačelnik Siniša Mali.
Sportski Savez Srbije organizovao je tradicionalnu akciju ,,Šta treniras?,,. Čak 47 klubova predstavilo je svoje sportove.
Hala je bila prepuna da primi sve zainteresovane Obrenovčane. 
Prisutne su pozdravili  Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, Goran Bojović, direktor Zavoda za sport, Milica Stefanović, predstavnik Koka Kole i savetnik predsednika SSS Dane Korica. Program je sjajno vodio poznati voditelj Predrag Milinković.

Akcija "Šta treniraš" biće održana u Obrenovcu, 06.07.2016. godine sa početkom u 11 časova u SKC Obrenovac. Pored mnogobrojnih aktivnosti i sportova akciji će prisustvovati i predstavnici iz Sportskog saveza Srbije. Ovom prilikom posetioci će uživati u renoviranoj hali SKC Obrenovac.

VIDIMO SE !

5. Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2016.

Na Zlatiboru će se peti put održati Međunarodni festival sportskog filma od 30. juna do 03. jula.

Međunarodni festival sportskog filma na listi je značajnih međunarodnih festivala i jedini je takav na Balkanu. Osnivači Festivala su Opština Čajetina, Turistička organizacija „Zlatibor“ i Preduzeće za proizvodnju filmova „Maja film“ i Udruženje međunarodni festival sportskog filma Zlatibor kao izvršni organizator.

„Velika nam je čast da se festival održava u danu kada se obeležava dan opštine Čajetina. To čini veliko zadovoljstvo nama, autorima i gostima, ali i hrabrost da zajedno sa opštinom Čajetina taj festival podignemo na još veći nivo“, kaže Mihailo Todorović, direktor Festivala. On dodaje da su gosti ovogodišnjeg festivala sportisti - dobitnici međunarodnih nagrada i olimpijskih medalja: Anica Kostelić, Dražen Dalipagić, Bojan Križaj, Svetlana Kitić i Dane Korica.

Ove godine nagrade za životno delo iz oblasti filma biće uručene glumici Mileni Dravić i posthumno Draganu Nikoliću koji su, među mnogobrojnim ulogama, igrali u četiri filma koja imaju za temu sport. Filmovi će biti prikazani u revijalnom delu, a to su: Biciklisti, Kros kontri, Nacionalna klasa i Poslednji krug u Monci. U takmičarskom denjlu žiri će ocenjivati 35 filmova.

„Festival traje malo da bi sve pokazali publici. Izabrali smo za publiku svakog dana po tri sata programa, jer želimo da predstavimo interesantne zemlje, interesantne sportve i dobre filmove. Žiri gleda sve i donosi ocene, a mi smo pokušali da odaberemo najbolje programe za publiku“, rekao je Jovan Marković, umetnički direktor Festivala.

I ove godine biće predstavljen jedan sportski grad a to je Šabac koji ima odličnu sportsku tradiciju i vrsne rukometaše „Metaloplastike“. Od ove godine uvodi se i jedna novina, a to je predstavljanje SB „Čigota“ čiji je rad u oblasti sportske medicine takođe značajan i na dobrom glasu. Takođe će se nastaviti saradnja sa Filmskim novostima koje će i ove godine imati zanimljivu izložbu, a iz njihove produkcije biće prikazana i serija „Svet tenisa“.

Svesni značaja ovakvog jednog festivala koji promoviše sport i zdrav način života sa jedne strane, i sa druge - Zlatibor kao sveobuhvatnu destinaciju kroz sve sezone, opština Čajetina i TO Zlatibor kao njegovi osnivači ga zdušno i u svakom smislu podržavaju.

„Festival iz godine u godinu ima sve kvalitetniji program i sve eminentnije goste, od dobitnika nagrada do autora i glumaca koji igraju u tim filmovima, tako da je prerastao u jedan ozbiljan festival. Za vreme trajanja festivala na Zlatiboru će biti nekoliko sportskih aktivnosti koje će postati sastavni deo festivala. Sve te manifestacije i dešavanje čine jednu celinu, a sve povodom 30. juna kada se obeležava dan opštine Čajetina“, rekao je Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina.

Otvaranje festivala je 30. juna uveče u Kongreskom centru „Srbija“. U toku popodneva biće održane Igre bez granica na bazenima hotela „Olimp“. Od 1. do 3. jula biće održan turnir u odbojci na pesku kome će prisustvovati naš proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić. 2. jula na Kraljevom trgu biće održana manifestacija Strong man koja će izazvati veliko interesovanje, dok će sva tri dana u večernjim satima biti održane projekcije filmova u Kongresnom centru „Srbija“.

Partneri Festivala su Olimpijski Komitet Srbije i Sportski Savez Srbije, a značajnu podršku i pomoć ima od Ministarstva kulture Republike Srbije.


KAJAKAŠKI SAVEZ SRBIJE
Predsedniku Mirku Nišoviću


Poštovani sportski prijatelji,

Koristimo ovu priliku da Vam čestitamo veliki uspeh koji su ostvarili Vaši kajakaši i kajakašice na Evropskom prvenstvu u Moskvi. Vaši sportisti su opet osvetlali obraz i celu sportsku Srbiju. 
Ovo je veliki sportski rezultat pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.
Kristina Bedeč osvojila je zlatnu medalju u jednosedu na 1000 metara. Zlatnu medalju osvojio je i srpski dvosed 1000 metara u sastavu Milica Starović i Dalma Ružičić-Benadek. 
Nebojša Grujić i Marko Novaković osvojili su zlatnu medalju u dvosedu na 200 metra.
Prenesite iskrene čestitke svim Vašim kajakašima i stručnom rukovodstvu na velikom uspehu kao i veliki uspeh kajakaškog sporta u celini.

Primi srdačne pozdrave

Predsednik 
Sportskog saveza Srbije
Aleksandar Šoštar,s.r.


Redovna izborna Skupština Sportskog saveza Grada Vranja

Održana je 24.06.2016. godine u Velikoj sali Skupštine Grada. Delegati Skupštine imali su na Dnevnom redu 15 tačaka po kojima su diskutovali i odlučivali.
Skupštini su prisustvovali i čelnici Sportskog saveza Srbije na čelu sa Danetom Koricom, savetnikom predsednika Sportskog saveza Srbije. Prisutne delegate pozdravili su i zamenik gradonačelnika Grada Vranja, dr Igor Andonov i većnik za sport Nenad Đorđević.
Nakon protokolarnog dela, gde su izabrana radna tela Skupštine, radilo se po tačkama Dnevnog reda. Podnet je i usvojen izveštaj o radu SSGV u prethodnom četvorogodišnjem periodu i izabrano je rukovodstvo SSGV. Ništa nije promenjeno, pa će Savez i dalje sa mesta predsednika voditi Igor Mladenović, a generalni sekretar će biti Aleksandar Nikolić. Tri potpredsednika su Dejan Ivanović, Staniša Marković i Martin Đorđijević. Jedino je došlo do promene u Upravnom i Nadzornom odboru. Upravni odbor, sa novim ljudima, broji 19 članova, dok su u Nadzornom odboru tri nova člana.
Posle tri sata zasedanja, Skupština je završila rad.


Istorija kruševačkog sporta

Sportski savez grada Kruševca, organizacija koja okuplja sve sportove i sportske organizacije na teritoriji grada Kruševca, 21.06.2016. godine je svečano otvorila izložbu "Istorija kruševačkog sporta" koja je ušla u zvaničan program "Vidovdanskih svečanosti 2016" koje proslavlja grad Kruševac. Ovaj manifestaciji su ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovali predsednik Aleksandar Šoštar i potpredsednik Velizar Đerić.


Najbolji učenici-sportisti u Bariču
14.06.2016.

U Bariču, u osnovnoj školi "14. Oktobar" svečano su uručene nagrade najboljima učenicima-sportistima, i prikaz gimnastičkih vežbi i atletskih treninga. Ovoj manifestaciji je ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Korica koji se ovom prilikom obratio prisutnima i uručio nagrade najboljima. 
Osnovna škola "14. Oktobar" neguje razboj bazičnih sportova, gimnastike i atletike koji organizuju nastavnicu fizičkog vaspitanja.


Legenda sa legendama

Zoran Gajić, jedini trener sa ovih prostora koji sa odbojkašima Srbije ima osvojene dve olimpjske medalje (zlato i bronzu), posetio je Sportski savez Srbije. On je ove godine dobio Majsku nagradu, a u ime laureata se za govornicom svim prisutnima zahvalio na priznanjima.
Primili su ga predsednik Aleksandar Šoštar i generalni sekretar Vladimir Batez. Pričali su o razvoju celokupnog srpskog sporta i Strategiji koja je postavljena za period 2014. - 2018. Gajić se upoznao i sa zaposlenima i mogao se uveriti koje sve oblasti pokriva SSS u srpskom sportu.MAJSKA NAGRADA SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE

Sportski savez Srbije u prepunoj sali Narodne Skuštine Republike Srbije, tradicionalno je održao dodelu najvećeg društveno sportskog priznanja "Majska nagrada". Nagrade su dodeljivali državni sekretar MOS Predrag Peruničić, predsednik SSS Aleksandar Šoštar, potpredsednici Velizar Đerić i Slobodan Jović, generalni sekretar Vladimir Batez i savetnik predsednika Dane Korica. Skup je otvorio potpredsednik Skupštine, Vladimir Marinković. Dodeljena je 21 nagrada.

- Ovo je prilika da pozdravimo i čestitamo našim sportistima na uspešnim rezultatima. Oni su na najbolji mogući način predstavljali Srbiju, ne samo po uspesima, već i ponašanjem. Sportisti ne bi imali toliko zapažene rezultate da nije pomoći države Srbije, ali i stručnosti njihovih trenera - deo je izlaganja legende srpskog vaterpola Aleksandra Šoštara.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić istakao je da je poslednjih godina pokazana društvena odgovornost na razvoju sporta i pohvalio saradnju Ministarstva omladine i sporta sa Sportskim savezom Srbije.

- Pokazali smo da smo zemlja sporta i nadam se da će na Olimpijskim igrama u Riju biti mnogo medalja. Lično očekujem ih 10 za Srbiju - poručio je pred prepunom salom nekadašnji rukometni as, sada visoki državni funkcioner  Predrag Peruničić.

U zabavnom delu programa, svojim glasom su oduševile pevačice Jadranka Jovanović i Marija Marić Marković, u pratnji Vladimira Panovića, šefa narodnog orkestra RTS.


Delegacija Sportskog saveza Srbije se upisala u knjigu žalosti, povodom smrti legendarnog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića. Predsednik SSS Aleksandar Šoštar ostavio je dugu poruku za večno sećanje. U delegaciji su bili potpredsednik Velizar Đerić, predsednik Nadzornog odbora Jezdimir Marsenić, član Upravnog odbora Slobodan Đurić i savetnik predsednika SSS Dane Korica.

U isto vreme u knjigu žalosti na Studentskom trgu, upisali su se i predstavnici Udruženja sportskih novinara Beograda, kao i bivši vrhunski sportisti, košarkaš Dejan Tomašević i bokser Zoran Manojlović. 


Sportski savez Srbije zasedao u Vrdniku: Pripreme za Majsku nagradu

Na Upravnom odboru, kojim je predsedavao je prvi čovek SSS Aleksandar Šoštar, odlučeno je da u stalno članstvo budu primnjeni su savezi Žitorađe, Velike Plane, Leskovca, Ćuprije i Bora. 

Najvažnija tema bila je priprema tradicionalne Majkse nagrade koja će biti dodeljena pojedincima i sportskim organizacijama, sledećeg četvrtka, 26. maja u podne u Domu narodne skupštine.

Upravnim odborom predsedavao je prvi čovek Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, a posle jednočasovnog rada u stalno članstvo SSS primnjeni su sportski savezi Žitorađe, Velike Plane, Leskovca, Ćuprije i Bora.


ČLANOVIMA UPRAVNOG ODBORA
SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE

Poštovani,
Sastanak Upravnog odbora planiran je da se održi u VRDNIKU 19.5.2016. godine.
Mesto održavanja sednice biće u BANJI VRDNIK U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA REHABILITACIJU „TERMAL“ VRDNIK SA POČETKOM U 12,00 ČASOVA.

Predlog dnevnog reda biće Vam dostavljen naknadno.

PREDSEDNIK
Aleksandar Šoštar

Sportski savez opštine Arilje proglasio najbolje u oblasti sporta za 2015.

Predstavnici Sportskog saveza Srbije su na poziv domaćina, Sportskog saveza opštine Arilje, prisustvovali 8. maja 2016. godine svečanoj dodeli nagrada najuspešnijim sportistima, sportskim kolektivima i sportskim radnicima opštine za 2015. godinu.
Sportski savez opštine Arilje, osnovan marta 2014. godine je za kratko vreme svojim radom i aktivnostima u bliskoj saradnji sa čelnicima opštine i sportskim organizacijama – klubovima, uspeo da sport u opštini u potpunosti uvede u sistem sporta Republike Srbije u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.
Ova prigodna svečanost dodele nagrada najboljim predstavnicima sporta u opštini predstavlja mali ali važan deo njihovog rada i nastojanja da sport u opštini dobije mesto koje zaslužuje. Uz predstavnike opštine koje je predvodio predsednik opštine Zoran Todorović, ovoj svečanosti su prisustvovali i mnogi gosti, sportski delatnici iz susednih opština a Sportski savez Srbije su predstavljali profesor dr Nenad Đurđević, Miodrag Šebek i Slobodan Hranisavljević.Aleksandar Šoštar ponovo izabran u Biro LEN

Predsednik Sportskog saveza Srbije i potpredsednik Vaterpolo saveza Srbije Aleksandar Šoštar ponovo je izabran za člana vrhovnog tela Evropske federacije vodenih sportova, u Biro LEN.

Izborni kongres LEN održan je u nedelju Londonu, a naša legenda vaterpola Šoštar je dobio drugi mandat u Birou LEN, čiji je član od 2012. godine.

Za njega je glasalo čak 73 delegata od 104 prisutnih.

Kongres je bio izborni i za predsednika Biroa LEN. Pobedio je novi-stari predsednik Bareli (Italija), koji je bio bolji od protivkandidata iz Holandije. Za njega je glasalo 77 delegata, a za Holanđanina samo 27.

Po prvi put u istoriji bili su prisutni delegati iz svih evropskih država (52). Svaka članica je imala po dva delegata, znači ukupno 104 glasa.


NACIONALNIM GRANSKIM SPORTSKIM SAVEZIMA, TERITORIJALNIM SPORTSKIM SAVEZIMA REPUBLIKE SRBIJE

Poštovani,

Dostavljamo Vam integralni tekst konkursa za dodelu „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije u 2016. godini.

Molimo Vas da zaključno sa 11. majem 2016. godine Vaše predloge sa obrazloženjem, obavezno popunjene na obrascu (u prilogu) a koga možete naći na OVOM LINKU, overenom pečatom, dostavite na Sportski savez Srbije, 11000 Beograd, Makedonska 28/II, pak 106711, poš. fah 64. 

Uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, očekujemo predloge i srdačno Vas pozdravljamo.

NACIONALNIM GRANSKIM SPORTSKIM SAVEZIMA U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA PREKO KOJIH SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA U REPUBLICI SRBIJI

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da ste u obavezi u skladu sa Zakonom o sportu /čl.117. poglavlje Programski kalendar/ svoje redovne programe za 2017.godinu, preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta /oblast iz čl.112.stav1.tač.1,2,7 i 8. Zakona o sportu/, dostavite Sportskom savezu Srbije, Makedonska 28, Beograd najkasnije do 15.maja 2016.godine.

XII MEĐUNARODNE NAUČNE KONFERENCIJE « OBRAZOVANjE U SPORTU »

Fakultet za menadžment u sportu, Alfa BK Univerziteta ima čast da Vas pozove da učestvujete u radu XII MEĐUNARODNE NAUČNE KONFERENCIJE « OBRAZOVANjE U SPORTU » koja će se održati 27. maja 2016. godine u prostorijama Alfa BK Univerziteta u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Zavodom za sport i medicinu sporta Republike Srbije, FIEP-ovom evropskom sekcijom za istoriju fizičke kulture, Olimpijskim komitetom Srbije i Sportskim savezom Srbije.

Konferencija za štampu povodom izdavanja novih publikacija
19.04.2016.

Danas je u Hotelu "UNION" u Beogradu održana konferencija za štampu povodom izdavanja 2 nove publikacije Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Olimpijskom komiteta Srbije. Radi se o kategorizaciji vrhunskih sportista za 2016. godinu na osnovu rezultata iz 2015. godine i Rezultati srpskih sportista u 2015. godini. O publikacijama su govorili predsednik SSS Aleksandar Šoštar, generalni sekretar Vladimir Batez, direktor zavoda Goran Bojović, generalni sekretar OKS Đorđe Višacki i potpredsednik SSS Velizar Đerić. Konferenciji je prisustvovao veliki broj novinara i ljubitelja sporta.


SKUPŠTINA SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE
15.04.2016.

Danas je u Svečanoj sali Opštine Stari Grad održana redovna skupština Sportskog saveza Srbije. Skupštini je prisustvovalo preko 110 delegata, pretežno iz teritorijalnih sportskih saveza obzirom da se u dnevnom redu razmatrao novi Statut Sportskog saveza Srbije usaglašen sa zakonom o sportu. Pored Statuta, delegati su jednoglasno usvojili izveštaj o radu između dve sednice Skupštine, izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju za 2015. godinu i zveštaj ovlašćene revizorske kuće o poslovanju u 2015. godini. Opšta ocena je da su članice Sportskog saveza Srbije i organi i radna tela saveza sa dosta uspeha realizovali sve programe.EVROPSKE UNIVERZITETSKE IGRE U BEOGRADU 2020.
11.04.2016.

Beograd je izabran da bude domaćin Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine na generalnoj skupštini Evropskog univerzitetskog sportskog saveza u Vroclavu, Poljska!
Preko 6.000 studenata iz Evrope će biti gosti naše prestonice.


Redovna Svečana sednica Skupštine održaće se 15. aprila 2016. godine u sali Gradske opštine Stari grad, sa početkom u 12 časova, ul. Makedonska 42, Beograd.

DNEVNI RED


Dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza Zrenjanina - u 11 kategorija 31 dobitnik
01.04.2016.

U Baroknoj sali Gradske kuće danas su svečano dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina. Ova tradicionalna svečanost održana je jubilarni, deseti put, a za najviša priznanja Sportskog saveza za 2015. godinu stiglo je 79 predloga. Upravni odbor te organizacije odlučio je da nagrade u 11 kategorija dobije 31 pojedinac, sportski kolektiv ili organizacija zaslužna za razvoj i doprinos sportu u našem gradu.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali osvajači olimpijskih odličja iz našeg grada Momir Rnić i Vladimir Grbić, kao i proslavljeni odbojkaš Vladimir Batez, u svojstvu Generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, istakavši da je Barokna sala Gradske kuće ponovo tesna da primi sve najuspešnije sportiste i sportske radnike u protekloj godini. On je naznačio da Grad Zrenjanin proteklih godina ulaže mnogo truda i novca kako bi sport u Zrenjaninu bio na onom nivou na kom je bio prethodnih decenija.
-  Ulažemo i u školski i u masovan sport, ali želimo da imamo i vrhunske sportiste, pojedince i ekipe. Trudimo se i da organizujemo vrhunska sportska takmičenja, za čije održavanje imamo uslove i dobre sportske objekte koje dodatno unapređujemo. Već krajem aprila krećemo u veliku rekonstrukciju najstarije hale na Balkanu, naše hale "Medison" i ona će do kraja leta biti još jedan sportski objekat na ponos gradu. S Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije napravili smo dogovor da se nacionalni trenažni centar za borilačke sportove gradi u Zrenjaninu i ta hala će biti novi ukras u kompleksu Karađorđevog parka.


PRIZNANJE ZA SRBIJU: Ski-fest na Kopaoniku oduševio Balkan i Evropu
30.03.2016.

Više od 400 takmičara iz Srbije i inostranstva doprinelo je da 24. Međunarodni ski-fest na Kopaoniku i ove godine dobije najveće ocene Balkana i Evrope.

"I ove godine pobedila je masovnost u sportu koja jeizuzetno bitna za zdravlje nacije. Ovaj ski-fest je ipak od posebnog značaja u odnosu na prethodne, jer je održan pod zastavom Evropskog kompanijskog sporta, koju je država Srbije nedavno preuzela od Italije u susret prestižnim Evropskim igrama kompanijskog sporta 2018. godine na Kopaoniku", između ostalog je izjavio Velizar Đerić.

Nenad Borovčanin i Aleksandar Šoštar ocenili su da je ski-fest dobar pokazatelj kako može uspešno da se organizuje masovno međunarodno takmičenje u našoj zemlji. Pored proslavljenog boksera i vaterpoliste, Zimske igre na Kopaoniku ispratili su još brojni naši cenjenii sportisti, pre svih generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Vladimir Batez, osvajač svetske medalje u boksu Dragomir Vujković, a specijalni gost bio je Gilfred Milanez s Kube.


Sportski savez Srbije održao je redovnu sednicu Upravnog odbora
22.03.2016.

Sednica je bila izuzetno posećena, sa čak 11 tačaka dnevnog reda. Najviše vremena potrošeno je u razmatranju i diskusiji Nacrta novog Statuta SSS, koji će biti u skladu sa novim Zakonom o sportu. Sastanak je trajao dva sata i 45 minuta. Članovi UO su uputili i čestitke Novaku Đokoviću i Ivani Španović, na njihovim poslednjim velikim uspesima u tenisu i atletici.

Novi članovi Sportskog saveza Srbije, postali su Sportski savezi opština Mionica, Mali zvornik, Merošina i Bački Petrovac. Upravni odbor je jednoglasno podržao kandidaturu da nekadašnji džudo reprezentativac Dano Pantić, bude predložen za upražnjeno mesto u UO Anti doping agencije Srbije. Imenovana je i Komisija za dodelu Majske nagrade, na čijem čelu će i ove godine biti Borislav Pelević. Novo ime u pomenutoj komisiji je najbolji srpski karatista, Slobodan Boba Bitević.

SSS će uskoro Ministarstvu omladine i sporta, dati predlog o nagrađivanju sportista i trenera za postignute rezultate na velikim međunarodnim takmičenjima za neolimpijske grane sporta. 


Nagrada za SSS u Topoli

U Topoli je održana tradicionalna svečanost – „Izbor najboljih sportista Topole u 2015.“. Posebno priznanje za promociju sporta u gradovima Srbije, dobila je najveća sportska organizacija na Balkanu, sportski savez Srbije. Nagradu je primio savetnik predsednika SSS, dr dane Korica.

Najbolji sportista je Nenad Nedeljković (rukometni klub "Karađorđe") a najbolja sportistkinja je Natalija Mihailović iz karate kluba "Karađorđe".

Specijalna priznanja pripala su: predsedniku Skupštine opštine Topola Draganu Jovanoviću, FK Akademija fudbala Duljaj, glavnom i odgovornom uredniku Sportskog žurnala Predragu Sariću i generalnom direktoru SOS Kanala Dragiši Kovačeviću.


POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA UNIVERZITETOM SINGIDUNUM


Prof. dr Milovan Stanišić, predsednik Univerziteta Singidunum i gospodin Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije potpisali su sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, fizičkog vaspitanja i sporta.

Sporazum će omogućiti saradnju Univerziteta Singidunum, a pre svega Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu i Sportskog saveza Srbije na polju obrazovanja i obuke, studenske prakse, gostovanja istaknutih sportista na Univerzitetu Singidunum, organizovanja zajedničkih događaja, učešća na različitim projektima i druge aktivnosti. 

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali Vladimir Batez, generalni sekretar SSS, Dane Korica, savetnik u SSS, prof. dr Mladen Veinović, rektor Univerziteta Singidunum , doc. dr Snežana Lazarević, dekan,  prof. dr Borislav Pelević, profesor i prof. dr Jelena Đorđević-Boljanović, prodekan Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu.


Sportski savez Srbije je juče u svojim prostorijama ugostio Sašu Šešića, šefa protokola Međunarodne Policijske Asocijacije i saradnika SVERUSKOG Sportskog Saveza za Srbiju i Balkan. Ispred Sportskog saveza Srbije sastanku su prisustvovali predsednik Sportskog saveza Srbije, Aleksandar Šoštar, generalni sekretar Vladimir Batez, podpredsednik saveza Velizar Đerić i savetnik predsednika dr Dane Korica. 


Tema sastanka je poslovno-tehnička saradnja u cilju napredovanja Sportskog saveza Srbije i granskih sportskih saveza  u kao i pomoć od strane Ruskih Sportskih Saveza a sve u nameri produbljavanja bratskih i sportskih odnosa dveju zemalja.

Poštovani sportski prijatelji, obaveštavamo Vas da će Sportska akademija, Sportski savez Srbije i Agencija Logistik sport održati: STRUČNI SKUP – PREDAVANJE u okviru projekta „Nove sportske dimenzije“. Gosti-predavači:

- KLAUDIJA BOKEL (Nemačka), član Izvršnog odbora IOC-a (Međunarodni olimpijski komitet), predsednik sportske komisije IOC-a, svetska i evropska šampionka i ošvajač olimpijskih medalja u mačevanju, sa temama:

1. “Sportista u srcu Olimpijskog pokreta“,
2. “Agenda IOC 2020“.

- ERNERS ERKO KALAČ (Nemačka), Savetnik za izbeglice i sportske integracije Centralnog saveta Nemačke, sa temom:

3. “Integracije kroz sport – izbeglice, fenomen 21 veka „.

Molimo Vas da zbog izuzetnih predavača i važnosti teme prisustvujete ovom skupu.

Predavanje će se održati u petak, 04.03.2016 godine , sa početkom u 11 časova u sali Opštine Stari grad ul. Makedonska br.42.


Nacrt Statuta Sportskog saveza Srbije

Odbor za hitna pitanja Upravnog odbora SSS na sednici održanoj 26. februara 2016. godine utvrdio je na osnovu čl. 35. st. 1. tačka 6) i 3 i čl. 64. st. 9. Statuta SSS, a u skladu sa obavezama iz člana 181. stav 1. Zakona o sportu, Nacrt statuta Sportskog saveza Srbije i uputio ga na javnu raspravu koja traje do 6. marta 2016. godine.
Sva mišljenja i predlozi se dostavljaju na elektronsku poštu SSS, sport@eunet.rs


Održan odbor za hitna pitanja Sportskog saveza Srbije

Danas je u prostorijama Sportskog saveza Srbije održan odbor za hitna pitanja gde ja glavna tema bila usklađivanje Statuta, koji se usaglašava sa novim Zakonom o sportu. 

Uz predsednika Aleksandra Šoštara i generalnog sekretara Vladimira Bateza, sastanku su prisustvovali i Velizar Đerić, Slobodan Đurić, Rajo Božović kao i profesor Nenad Đurđević koji je učestvovao u pisanju Zakona o sportu i savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Dane Korica.

Udovičić upozorio čelnike saveza: Pažljivo ću pratiti kako se primenjuje zakon

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se sa predstavnicima svih sportskih saveza kako bi razgovarali o primeni Zakona o sportu i njihovim obavezama.
,,Implementacija zakona je počela i na samom početku ću vam skrenuti pažnju da u roku od sedam dana imate obavezu da objavite finansijske i revizorske izveštaje na vašem sajtu, a obaveza je da se objave i sva sportska pravila saveza“, rekao je Udovičić i naglasio da će pomno pratiti primenu zakona.
On je istakao i da će izuzetno obraćati pažnju na četvorogodišnje razvojne programe na osnovu kojih savezi dobijaju sredstva, kao i da očekuje bolju saradnju saveza sa svojim članicama.

,,Više puta sam naglasio da su mi deca prioritet, a zakonom je propisano da minimum 15% sredstava u vašem programu mora biti opredeljeno za decu i vrlo ću voditi računa o tome koliko se ulaže u širenje baze“, naglasio je ministar omladine i sporta.

Udovičić je ponovio i da svi ugovori od sada moraju biti overeni u skladu sa zakonom kako bi se sport izvukao iz sive zone, skrenuo pažnju savezima da ministarstvo mora imati jedinstvenu evidenciju nacionalnih i međunarodnih transfera i istakao da je veoma važno da savezi sve svoje članice posebno obaveste o besplatnim pregledima dece od 6 do 14 godina.

,,Vrlo ćemo kontrolisati i sprovođenje odredbe jedan čovek – jedna funkcija, kao i depolitizaciju sporta koja je propisana zakonom. Treba da otvorimo vrata nekim novim, mladim ljudima, kao i bivšim sportistima koji žele da se oduže srpskom sportu“, kazao je Udovičić.
On se na kraju zahvalio svim savezima na trudu i zalaganju u procesu donošenja novog zakona, kao i na izuzetnoj sportskoj 2015. godini u kojoj su osvojene ukupno 722 medalje i rekao da očekuje još uspešniju 2016.


NOVI SAD INDOOR BASEBALL

Jubilarni 10. „NOVI SAD INDOOR BASEBALL“ održan je 20-21.02.2016. godine u Sali OŠ“Prva Vojvođanska Brigada“ u Novom Sadu. Turnir je okupio osam ekipa,BK“Vindija“ Varaždin, BK“zagreb“ Zagreb (Hrvatska), BK“Ježica“ , BK“Zajčki“ oba iz Ljubljane (Slovenija), BC“Giants“ Erd (Mađarska), BK“Athletic“ Sofija (Bugarska), Little League Srbija Team U13 i BSK“Novi Sad“.
Turnir je počeo utakmicama po grupama, a Novi Sad je zauzeo prvo mesto u grupi sa tri pobede ispred Zagreba, Zajčka i Athleticsa, dok je u drugoj grupi stvoren krug timova sa skorom 2-1, pa je Ježica bila prva, Vindija druga, naš Little League Srbija treći, dok su Mađari sa tri poraza završili na poslednjem mestu.

Održana je kratka ceremonija otvaranja, a pored svih timova pristvovala su deca i Svratišta u Novom Sadu.Ceremonijalno bacanje izveo je nekadašnji odbojkaški reprezentativac a sada generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, gospodin Vladimir Batez.


Novi Zakon o sportu zvanično je stupio na snagu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je, kao jednu od glavnih prednosti novog Zakona o sportu, istakao poboljšanje svakog oblika rada sa decom jer je zdrava baza od suštinske važnosti za srpski sport.

„Sport mora da bude pristupačniji svim građanima Srbije, a pogotovu deci i najmlađima. Baš zbog toga novi zakon se u velikoj meri bavi pitanjem kako da olakšamo budžet roditelja. Velika je novina i to što će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina ubuduće biti besplatni, a roditeljima će svakako biti od pomoći to što visina članarine za maloletnike ne može da bude veća od 10% od prosečne zarade na nivou Republike Srbije“, rekao je Udovičić.

On je naglasio i da će novi Zakon o sportu zaštititi mlade srpske sportiste jer propisuje da ugovori o posredovanju sa menadžerima mogu da se zaključe na najviše dve godine.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, Zakon o sportu

„Ne želim da naši sportisti, a posebno deca, postaju neka vrsta vlasništva drugih. Ugovori moraju biti overeni u skladu sa zakonom, a kada se zaključuju sa decom saglasnost moraju dati oba roditelja -zbog sigurnosti naše dece smo i pooštrili smo kriterijume. Čvrsto sam se zalagao za svaku od tih stvari, jer mi je zaštita dece najvažnija! Isto tako smo mislili i na vrhunske sportiste pa je uvedeno i njihovo obavezno osiguranje za vreme nastupa za reprezentaciju“, naglasio je Udovičić.

Takođe, zakon propisuje da ni jedna organizacija u oblasti sporta i to kako od republike, tako i od pokrajine i lokala, ne može da dobije više od 20% od ukupnog budžeta opredeljenog za sport, uvodi se jedinstveni vizuelni identitet reprezentacije, pooštravaju sankcije za nedolično ponašanje na sportskim priredbama, itd.
„Danas mogu slobodno da kažem da je ovo zakon koji je doneo sport. Ovo je samo početak, tek nam predstoji težak posao i svom snagom ću se boriti da sprovođenjem ovog zakona u velikoj meri unapredimo sistem sporta u Srbiji“, zaključio je Udovičić.

Održana akcija "Šta treniraš" u Vrbasu

Prva u nizu ove godine akcija "Šta treniraš" u organizaciji Sportskog saveza Srbije, Sportskog saveza opštine Vrbas i opštine Vrbas je održana 11.02.2016. godine u CFK "Drago Jovović". Manifestaciji je prisustvovao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, Generalni sekretar Vladimir Batez, predsednik opštine dr Bratislav Kažić. 

Više od 2000 dece je prisustvovalo manifestaciji i ovom prilikom želimo da se zahvalimo sportskom savezu i opštini na velikom zalaganju i uspešno obavljenoj akciji.
36. dodela priznanja u organizaciji Sportskog saveza Šapca- Šabac pokazao da je grad sporta
U prepunoj sali Šabačkog pozorišta, 36. put zaredom, Sportski savez Šapca uručio je nagrade najboljima u u oblasti sporta i fizičke kulture. Za najbolje mlade sportiste proglašeni su kajakaš Bojan Milinković i atletičarka Nađa Cerovac. Najbolji sportisti su kajakaš Nebojša Grujić i košarkašica Nataša Topuzović, dok je priznanje za najuspešnijeg trenera dobio Uroš Pavlović, a priznanje za najbljeg sportskog radnika Miroljub Merdović. Rukometni klub „Metaloplastika“ je dobio titulu najboljeg kolektiva u Šapcu. Ukupno je dodeljeno 40 posebnih priznanja, tri specijalna, šest posthumnih i sedam laureata. U programu su učestvovali i Hor Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Studio zumbe „Nika stars“ i gimnastičarke iz Kluba „Sloboda“. 

U ime Sportskog saveza Srbije prisutne je pozdravio savetnik predsednika dr Dane Korica koji je tom prilikom nagradu uručio jednom od najboljih sportista – kajakašu Nebojši Grujiću.

Generalni sekretar SSS u poseti Vrbasu
Zakazana akcija "Šta treniraš"


Vladimir Batez, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, posetio je opštinu Vrbas i Savez sportova opštine Vrbas. Razlog posete bilo je održavanje poslednjeg tehničkog sastanka pred organizaciju manifestacije "Šta treniraš", koja će se održati u Centru za fizičku kulturu "Drago Jovović", u četvrtak, 11. februara u 11.00 časova.

"Akcija je zamišljena kao Sajam sporta u 'malom', održava se osmu godinu za redom u više od 25 gradova u Republici Srbiji. Akcija se zvanično organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije. Planirano je da akciji prisustvuje oko 2000 osnovaca sa teritorije opštine Vrbas. Pored dece iz naše opštine, akciji će prisustvovati velikani srpskog sporta i proslavljeni asovi: državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predsednik SSS Aleksandar Šoštar, gen. sekretar SSS Vladimir Batez, počasni sekretar SSS Dane Korica, predstavnici Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta, predstavnici opštine Vrbas i Saveza sportova opštine Vrbas", saopšteno je iz ove organizacije nakon sastanka.

Manifestaciju će medijski ispratiti Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine i Sportnetwork.

Tehničkom sastanku prisustvovali su, pored Bateza, i predsednik opštine Vrbas dr Bratislav Kažić, zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac, član Opštinskog veća za omladinu i sport Jovan Kovačević, idejni tvorac akcije Rade Mirić, predstavnik Saveza sportova opštine Vrbas i predstavnici sportskih klubova sa teritorije opštine Vrbas.
Izabrani najbolji sportisti Vranja


Za najbolju sportistkinju u prethodnoj godini proglašena je odbojkašica Ana Petrović, kik-bokser Fazlija Redžepi je najbolji sportista, a FK „Dinamo“ najbolji je sportski kolektiv.

Nagradu za životno delo u oblasti sporta za 2015. godinu dobio je Branimir Milojković, dugogodišnji rukometaš i rukometni radnik, dok je specijalno priznanje za 2015. godinu dobio je košarkaš Nikola Janković, dok je streljačica Katarina Stojković sportsko iznenađenje Vranja.

Manifestaciji izbora sportiste prisustvovao je i dr Dane Korica, savetnik predsednika u Sportskom savezu Srbije koji je tom prilikom uručivao nagrade najboljima.


NOVO ZLATO ZA SRBIJU

Vaterpolistima Srbije ne može niko ništa. Osvojili su treće evropsko zlato zaredom, u finalu šampionata u Beogradu preokretom pobedili Crnu Goru sa 10:8 uz nekoliko sjajnih poteza. 

Žestoka borba vodila se u bazenu Kombank arene pred rekordnih 16.000 navijača. Dugo su Crnogorci kontrolisali rezultat i u poslednjih osam minuta ušlo se rezulatatom 6:6. 

Selektor Dejan Savić je povukao jedan od ključnih poteza. Do finala je Branislav Mitrović bio fantastičan pred golom, ali mu nije išlo u borbi za zlato, pa ga je zamenio Gojko Pijetlović. Upravo je on spustio rampu i uneo preko potrebnu sigurnost. Miloš Ćuk je najavio preokret, Duško Pijetlović, iako centar, nekarakterističnim udarcem sa distance povisio na 8:6. 

Nezaustavljivo su "delfini" grabili ka odbrani trona, mladi Jakšić je otklonio sve dileme oko pobednika, a Milan Aleksić stavio tačku na trijumf.


ODBOJKAŠKI SAVEZ SRBIJE
“Dan više za odbojku”

Kontinuitet programskih akcija na popularizaciji, omasovljenju i socijalnoj dimenziji odbojke kao igre najavljen je na Novogodišnjem koktelu OSS, 28. decembra kampanjom društveno – odgovornog ponašanja „Dan više za odbojku“ Odbojkaškog Saveza Srbije, uz podršku Kompanije “Vip mobile”, generalnog sponzora OSS, Sportskog Saveza Srbije i Saveza za školski sport Srbije.

„Dan više za odbojku“ je jedinstveni događaj koji se zasniva na činjenici da je 2016. godina – prestupna godina, s tim što se time iniciraju dodatni akteri, učesnici i sadržaji da odbojka kao sport dobije širu podršku u društveno – socijalnom, medijskom i sportskom okruženju.

Jedinstvenost i originalnost ove akcije već je promovisana zvaničnim kalendarom OSS za 2016. godinu, a prepoznata je i podržana kao još jedan (već drugi) CEV “Event”, od kada je na čelo krovne odbojkaške evropske organizacije izabran Aleksandar Boričić.

Već sada se zna da će se 29. februara 2016. godine – danu više u kalendarskoj godini, u svim gradovima u Srbiji igrati odbojka, ali će se tog dana „servirati i smečovati“ širom Evrope.

Zvaničan početak kampanje biće predstavljen u utorak, 26. januara na konferenciji za medije na kojoj će javnost biti upoznata sa svim aktivnostima i članovima Organizacionog odbora ove manifestacije.

Cilj je visoko postavljen. Pozvani su svi!

2016 – “Dan više za odbojku” je i prilika da svako od nas učini nešto više. I za odbojku, sport Srbije i državu Srbiju.

Davor Štefanek - Predsednik
Sportskog saveza Srbije


Zakon o sportu: („Službeni glasnik RS”, br. 10/2016-5)

Statut Sportskog saveza Srbije 2016. godina

Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti: 42/2017-74

Pravilnik o nadležnim nacionalnim sportskim savezima za sportske grane i oblasti sporta u Republici Srbiji: 95/2016-42

Pravilnik o nacionalnoj kategorizaciji sportova: 12/2017-16

Pravilnik o sportskim granama od posebnog značaja za Republiku Srbiju: 95/2016-41

Pravilnik o proceduri za davanje mišljenja za organizaciju velikih međunarodnih sportskih takmičenja

Pravilnik o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta: 64/2016-120

Statistika u oblasti sporta - Sportski savez Srbije